Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офицери във вихъра на валса за 110-годишнината на Военния клуб

С Офицерски бал тази вечер ще бъде отбелязана 110-ата годишнина от откриването на Военния клуб в Пловдив. 

Армейската сграда отваря врати на елегантен офицерски бал в Новогодишната нощ през 1908 срещу 1909 година. Спазвайки протокола, балът ще бъде открит с виенски валс от най-старшия офицер – командирът на 110-ти Логистичен полк полковник Иван Маламов.

Военнослужещите са преминали специална подготовка, за да уловят валсовата стъпка. Участие в програмата ще вземат представителният духов оркестър на ВВС, Представителният ансамбъл на Въоръжените сили със специалното участие на Маргарита Хранова и състави от Военен клуб – Пловдив. На тържеството ще присъстват представители на Министерството на отбраната.

В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев припомни историята на уникалната за времето си в града сграда на Военния клуб.

Още в края на 19-ти век, имайки предвид мястото на Българската армия в обществения живот, в Пловдив се заговаря за построяването на Военен клуб. Първоначално той е построен на Сахат тепе, но сградата бързо се изчерпва. В края на 19-ти век общинският съвет предоставя настоящия терен за Военен клуб. 

Строителството започва през 1907 година по проект на арх. Никола Лазаров, който е много известен. Тогава около днешния площад има една градина, останала от Първото изложение, сгради няма, има само една дървена постройка, използвана за театрални представления на мястото на Централна поща. Строителството продължава до есента на 1908-ма година. 

Предпримиерата на Военния клуб е на 24 ти септември 1908 година, само два дни след обявената Независимост на България. Първата спирка на цар Фердинанд  е Пловдив, защото той е столица на Източна Румелия. Има архивна снимка от онзи момент, от всенародното тържество в този момент. Макар и не напълно завършена в сградата се провежда приема, който пловдивският общински съвет дава в чест на владетеля.

При посрещането на 1909-та година се провежда първият офицерски бал, който се превръща в общоградски.  Тогава освен офицерите от пловдивския гарнизон присъстват и военни от други поделения, градската управа, цялото пловдивско общество.

В този период Военният клуб е единствената стабилна, нова сграда и се превръща в емблемите на Пловдив. Външният вид на сградата е бил изключителен. Геният на арх. Лазаров ражда изключително внушителна сграда с куполи на покрива.

Съдбата й после е трагична. През 1927-ма година сградата се подпалва при случаен пожар. Почти цялата покривна конструкция изгаря. Но много бързо с обединените усилия на пловдивски архитекти покривът е възстановен, но в по- скромен вид. Идва обаче земетресението през 1928-ма година, когато сградата рухва и по- късно е възстановена във вида, в който е познаваме. 

Целта на Инициативния комитет  е да възстановим първоначалния вид на Военния клуб, както и позицията му в обществения живот на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03