Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на зърното се повишават заради украинската криза

| обновено на 06.03.14 в 18:06
Снимка: БГНЕС
Заради кризата в Украйна цените на зърното се повишават, но все още няма рязко поскъпване. Това съобщиха от Софийската стокова борса. 

Ако се задълбочи конфликтът, се очаква скок на цените в световен мащаб. Но ако изходът е мирен, очакваме спад в цените заради изобилното предлагане и на тази реколта, която е сега, и очакванията за много голяма реколта. Даже това са твърденията, че ако всичко мине както трябва, Украйна много агресивно ще излезе отново на пазара, коментира Антонина Белопитова от борсата.

Но конфликтът може да е и шанс за българските търговци, смята директорът на Софийската стокова борса Васил Симов.

Българските износители години наред основния противник, с който се сбиваха на световната сцена, бяха търговците от Русия и Украйна, които изнасяха по-евтина пшеница. Сега с изравняване цените в Европейския съюз и Украйна може би ще станем малко по-балансирани, по-конкурентоспособни, обясни Симов.

Украинските въглища, които ползва българската индустрия, се търгуват на цени от 350 лв. за тон, което е без промяна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Путин е бил информиран за решението на ВС в Крим за присъединяване към Руската федерация

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за решението на Върховния съвет в Крим за присъединяването на автономната република към Руската федерация, съобщиха от Кремъл. Новината дойде току-що, президентът е информиран. Засега няма какво повече..

публикувано на 06.03.14 в 12:51

Крим ще гласува на референдум дали да стане част от Руската федерация

Вицепремиерът на автономната област Крим - Рустан Темиргалиев заяви, че през следващата седмица (на 16-и март ) ще бъде проведен референдум дали Кримският полуостров да стане част от Руската федерация , предаде агенция РИА Новости. Според руската..

публикувано на 06.03.14 в 12:36

Парламентът на Крим поиска присъединяване към Русия, на 16-и март ще се проведе референдум

Парламентът на Крим гласува единодушно за влизане на автономната република в състава на Русия, предадоха световните информационни агенции. Решено бе Крим да влезе в състава на Руската федерация с правата на субект на Федерацията, се казва в приетия..

публикувано на 06.03.14 в 11:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32