Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови изисквания дават по-големи права на потребителите на мобилни услуги

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови изисквания към мобилните оператори дават по-широки права на потребителите. От днес телекомите са задължени да предоставят договорите на клиентите си с достатъчно едър шрифт, заедно с условията и елементите на тарифния план. Изходящите повиквания ще се таксуват с първоначално времетраене от 30 секунди, а след това - на всяка секунда.

Българите имат същите проблеми с мобилните услуги, както и останалите европейци. Дребният шрифт на договорите, неясните условия, тарифирането, а с развитието на услугата се появяват и още практики, които противоречат на интересите на потребителя, казва Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".

Някои оператори вече предлагат дигитален подпис, това означава, че аз, като потребител, мога да си видя разпечатката и текста на договора едва след като той бъде подписан, тъй като в момента на подписването той е на екрана на монитора, който аз не виждам. Това за нас е много голям проблрем. Човек се подписва на сляпо, обясни Николов.

И все пак договорите ще бъдат с по-едър шрифт, няма да се продължават едностранно след изтичането на срока, ще съдържат две тарифи - за мобилните и за фиксираните услуги.

Трябва да има няколко съгласия и няколко информации за потребител, които са много съществени, които трябва да се поставят непосредствено преди и след мястото за полагане на подпис, а не някъде в договора на някоя си страница, например за публикуване на телефонния му номер или за съгласие за получаване на фактура, или съгласие за получаване на рекламни съобщения, каза Николов.

Новите изисквания към телекомите ще ги задължават още да ни известяват при достигането на лимита и да ни уведомяват за промените в договора с правото да го прекратим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32