Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Добрият глас, може да спаси лошия текст

В това вярва логопедът на Радио Варна Ася Стефанова. Много е важен тембърът на гласа, като цяло самият изказ и артикулация, доколко човек има изградени правилни позиции за гласни звукове и струпани съгласни. Много често срещан проблем е омекотяването в Източна България, което по-трудно се коригира. Проблем е съскането, редукцията в края на думите.

Случвало ли ти се е да сгрешиш в първоначалната си преценка? Или да бъдеш изненадана от някой, който се е упражнявал усилено и е постигнал значителен напредък? В смисъл – поправимо ли е неправилното говорене?

Да. Поправимо е. Но това, което трудно може да се прогнозира е до колко бързо ще напредне даден глас. Трудно мога да преценя скоростта на напредване, това мога да го видя евентуално след втората седмица работа с конкретния човек. А когато става въпрос за проблеми с конкретни звукове, дори и да се коригира конкретният звук на ниво звук, може да се постигне подобрение и на ниво сричка, но когато вече влезе в дума и в рамките на словосъчетание, там става по-трудно.

Тук ми хрумва да те попитам има ли баланс между правоговор и правопис? Например имаме грамотен човек, но не звучи...

При говора механизмите са съвсем други. Силното омекотяване или замяната на някои звукове може да повлияе в писмената реч т.е. може да допуснеш правописни грешки, поради факта, че говориш неправилно.

На нашите слушатели, които са извън професията ни, ми се иска да им предложим сега едно наше упражнение, така че да звучат добре.

Има едно много хубаво упражнение, което е измислено преди около 30 години. Вземате една коркова тапа, отрязвате си я наполовина, захапвате между предните четири зъба и започвате да си четете текст на глас. В началото това, което ще чуете, няма да ви хареса, но ако се упражнявате поне по три пъти на ден по 15 минути, след третата седмица ви гарантирам подобряване на общата артикулация.

И когато се обадите на някой ваш познат,  „има опасност” да не ви познае или да възкликне „какъв обработен глас”. Всъщност какво означава обработеният глас?

Обработеният глас е гласът, който може да се контролира. Това е гласът, при който са изградени и правилата на говора, който е овладял точно техниката на говора. Например, когато колеги в радиото разговарят помежду си, те го правят спонтанно и допускат различни грешки, но застанат ли пред микрофона, превключват вече на правилния изказ, така че това се учи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48