50 % от всички пациенти със затлъстяване страдат от т.нар. „емоционално преяждане” и преяждане заради стрес. Най-често това нарушение в хранителното поведение се проявява при хората между 20 и 50 години, но често са засегнати и деца, които имат проблеми в училище или вкъщи и чрез прекомерно хапване тушират някакъв емоционален дисбаланс. Това каза за Радио Варна доц. д-р Дарина Найденова – специалист по хранене и диететика, преподавател в Медицински университет – Варна.
Поне 2 порции зеленолистни растения на ден са нужни, за да преборим пролетната умора, чрез тях си набавяме магнезий, необходимо е и повече движение навън – каза още д-р Найденова.
Как да се храним през пролетта, какво означава "здравословно хранене", за или против хляба, какво представлява терминът "емоционално преяждане"? Още от интервюто на Светлана Вълкова с д-р Найденова:
Като се постопли времето хората започвата да обръщат повече внимание на външния си вид, пък и ги напада пролетна умора... Има ли нещо специфично, с което трябва да се храним през този сезон?Пролетната умора до голяма степен може да се обясни с хранителните навици през студения сезон – тогава нямаме голямо разнообразие на пресни плодове и зеленчуци. Една от причините за нейната поява е липсата на магнезий, набавяме си го главно от зелените растения, тези, които съдържат хлорофил. Така че един от добрите начини да преодолеем тази умора е, когато започнат да излизат тези зеленчуци – спанак, марули, зелен лук, пресен чесън, да ги включваме редовно в менюто си. В пролетното хранене е добре да има поне 2 порции от тези зеленолистни растения.
Какво представлява здравословното хранене? Всеки си мисли, че знае, но дали е така?
Здравословното хранене е най-трудното хранене – това е храненето на здравия човек. Един от най-важните му принципи е разнообразието, няма нищо здравословно човек да изключи една, две или повече групи храни от менюто си. Другото важно е балансът между калориите, които са погълнати и тези, които са изразходени, те трябва да са приблизително едно към едно. И не на последно място – режим на хранене, но в добрия смисъл, т.е. определен брой хранения през деня. При възрастен човек те трябва да са 3 – 4 пъти на ден, а не както при нас се получава често: липсваща закуска, символичен обяд и накрая на вечеря имаме едно сериозно прехранване, което си е направо злоупотреба с нашата храносмилателна система и с нашия метаболизъм. Дори на вечеря да се ядат само здравословни продукти, този начин на хранене го прави абсолютно нездравословно.
"За" или "против" хляба?
Категорично "за"! По-важното е какъв е хлябът и в какво количество го ядем. Препоръчвам плътен пълнозърнест хляб, който да е част от менюто ни , а не основна съставка. Той би ни помогнал чувството на ситост да дойде по-рано, освен това е много богат на трици и на витамини от В група. А витамините от тази група са много важни за депресията, която ни наляга през студените месеци.
Поне 4 хранения на ден, на всяко хранене да има белтъчен продукт, който ще ни държи сити и задължително по една порция зеленчуци – това съветва доц. д-р Дарина Найденова.
Чуйте още в звуковия файл:

Интервю с Olli-Pekka Laine (AMORPHIS, OCTOPLOID, екс-BARREN EARTH) През миналата година AMORPHIS отбелязаха 30-годишнината от издаването на „Tales from the Thousand Lakes“– крайъгълен камък за групата. Басистът им Olli-Pekka Laine издаде дебюта на соловия си проект OCTOPLOD „Beyond the Aeons“, а в края на миналия месец финландците изкараха и..
Ако има ръст на цените на горивата заради американските санкции върху руските петролни компании "Лукойл" и "Роснефт", той няма да надхвърля 10%, а поскъпването ще е краткосрочно за не повече от две седмици. Това прогнозира икономистът Красен Станчев , основател на Института за пазарна икономика. По думите му от 2000-та година насам делът на..
Учителката по изобразително изкуство Наталия Николова, която от повече от две десетилетия организира творчески работилници с еко насоченост за децата във Варна, организира безплатни зелени часове в училище. Заниманията са адаптирани спрямо възрастта на децата и се провеждат и в детските градини. Часовете започват с презентация тип лекция на тема..
Впечатляваща семейна история, която обхваща някои от най-болезнените години за България през 20. век, вдъхновява дебютния роман „Реките на времето“ на Евгения Кръстева-Благоева, доцент по антропология в Нов български университет . Всичко в тази книга наистина се е случило. То е съхранено в родовата памет на два български рода, а чрез съдбите на..
Варненският ветроходец к.д.п. Светлозар Тенев тръгва на околосветска обиколка със своята лодка. Очаква се той да потегли от Варна днес вечерта и да измине 26 хиляди морски мили, броени дни след като отбеляза 70-ия си рожден ден. Днес текат последните приготовления. Не се тревожа за себе си - знам какво мога и какви са възможностите ми. Надявам се..
Най-големият проблем на пазара за неждвижими имоти в момента са фалшивите обяви. Това каза за Радио Варна Атанас Аргиров, председател на регионалната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ във Варна. Клиентите не могат да ги различават, като това е трудно дори и за брокерите, но ние познаваме пазара и можем да се..
Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...