Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една среща с проф. Божидар Димитров

Божидар Димитров
Снимка: бгнес

В навечерието на 3 март, 139 години след освобождението на България, какво е да си свободен и ние свободни ли сме?
Свободен означава, сам да си определяш пътищата, по които да се развива страната ти и народът. Това право е отказано на българите в Османската империя. Въобще думата освобождение не е точна, за това, което сме получили на трети март. Тогава по-скоро сме възвърнали държавност. А всеки народ се развива добре и напред само когато има собствена държавност. Няма ли я, той се развива по волята на друг народ, на неговия политически елит, които управлява съответната страна.

Кой е символът на българската свобода, било то паметник, личност или събитие от нашата история?
Васил Левски, като личност. Тъй като България въстановява българската държавност по неговата стратегия и тактика. Независимо, че е увиснал на бесилото, ако има наистина духове и неговия дух е бродил там някъде в небесата, само след 5 години, той е видял осъществена своята политическа мечта. Но що се отнася до символ на българската свобода- Шипка и паметникът на Шипка. Той е разположен точно в центъра на България. Малко хора знаят, че ако Сюлейман беше минал Дунав, България щеше да остане под турска власт. Руската армия в северна България, беше дори по-малко от тази в четириъгълника-крепости: Варна, Шумен, Русе, Силистра.

Защо и как Русия решава да се включи в освободителната дейност в България?
Не само Русия. Българското освобождение или по-скоро, възстановяването на българската държавност започва през 1860 г., тогава е първия акт. Тогава българите се отказват от Вселенската патриаршия и започват да изграждат независима българска църква. Призната със султански ферман от 1870 г. Тя трябва да има църковни граници. И тези граници на българската екзархия, никой не ги разбира. Включително и в Европа, като граници на някаква църковна общност, те ги разбират като бъдещи политически граници на България. Следващият етап е Априлското въстание. Българският народ въстава масово и убеждава света, че българският народ е готов да пролее кръвта си в една безнадеждна на пръв поглед битка е достоен за независимост. И тогава на Цариградската конференция на великите сили в края на 1876 г. се взема решение България да бъде свободна. След като Турция отказва да приема решението на Големите сили, то тогава Русия се наема да го осъществи по военен път. Със съгласието на всички останали велики сили, които, разбира се, определят ограничените параметри, на това което може да постигне.

Кой е виновен за Санстефанския мирен договор, определян като „блъф”?
Целият руски политически елит. Едно от задълженията, които е поела Русия е да не се разширява на юг от Дунав и за това тя се надява, че една голяма българска държава (която руснаците смятат, че ще плува в орбита на руските интереси) ще съдейства Русия да се добере при нужда много по-бързо до проливите, от колкото една малка българска държава, която също е подписала съглашение с Австро-Унгария и по-късно с Великобритания. Русия се надява, че тези велики сили ще претърпят някакви пертурбации, ще си променят мнението под напора на други велики сили, но това не става, за съжаление, защото те са обединени в Берлин срещу Русия и успяват да постигнат това, за което са се договорили предварително руснаците. На Балканите да не се образува голяма славянска държава.

Повече в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От днес Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция. Става дума за 6-месечно връщане на граничните проверки.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52

Йончо Цолов от Врачанско - най-дълголетният българин, живял 130 години

Това съобщи културният антрополог д-р Росен Гацин. По време на теренна експедиция в Северозападна България е открит смъртният акт на столетника, както и неговият надгробен паметник в село Лик, Врачанско. Родствениците на Йончо Цолов от Пеловския род - Георги Пеловски, Диана Пеловска, Гергана Николова, Йончо Пеловски, Георги Димитров - се..

публикувано на 13.09.24 в 08:05
Иво Инджов

Иво Инджов: Политиците да си напишат домашното по-добре, а не да предлагат промени в избирателната система

Снощи изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. „Кризите в ДПС, както и в БСП, поставят много въпросителни относно това как би изглеждал новия парламент. Не допускам, че ДПС-тата няма да участват в изборите. В какъв вариант – тепърва ще стане ясно“. Това каза за..

публикувано на 12.09.24 в 10:49

Деменцията и болестта на Алцхаймер - все по-често срещани при напредване на възрастта

През месец септември в цял свят се говори повече по темата за превенция на заболяването Алцхаймер и синдром като деменцията. На 21.09. в Морската градина във Варна ще се проведе скрининг на хора, желаещи да се подложат на няколко въпроса относно евентуално заболяване или синдром, обясни за Радио Варна проф. д-р Ара Капрелян – началник на..

публикувано на 12.09.24 в 08:05