Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненец ще яде само диворастящи храни

След зимното меню с предимно обработена и консервирана храна пролетта е моментът за обновяване. Възможност да опознаем и вкусим пролетната диворастяща храна ни предоставя варненецът Иван Полименов, производител на шипков мармалад. Той от 6 г. прави пролетна детоскикация с горски зеленолистни растения. Сега замисля тридневни споделени пътешествия край река Камчия, за които разказа пред Мариела Димитрова:

- Идеята ми е до няколко години основно да се храня по този начин.

- А каква е причината? Лошото качество на храната в магазинната мрежа, многото химически съставки, с които се обработват плодовете и зеленчуците?

- Причината е това. Другата причина е, че искам да имам малко повече свободно време за себе си и за разходки сред природата. Диворастящите храни най-вече са пролетта и есента, когато няма засушаване.

- Вие сте висок едър мъж, какви диворастящи храни могат да са Ви достатъчни, така че да имате енергия през деня?

- Трудно мога да се нахраня с една салата (усмихва се) и затова съм се насочил и към изучаването на диворастящи гъби. Чисто физически човек олеква, става по-подвижен. Действат много добре!

- Кои са растенията, които в момента излизат и могат да бъдат намерени в горите и местностите край Варна?

- Левурда, самардала, коприва, лапад, глухарче, различни цветове от плодни дръвчета, които могат да се добавят като украса за самата салата – от ябълка, от круша.

- Храни, които винаги са били край нас, сега стават част отново от менюто на хората, които искат да се хранят по-здравословно, например левурдата!

- Тя е малко по-далече, не е точно край Камчия. Примерно вчера ходихме да си наберем към Долен Чифлик, в района знам едно място. 

- И какви са вкусовите й качества?

- Тя за мен е нещо средно между лук, чесън и салатка. Може да се ползва директно.

- Някои правят песто от левурда и така могат да я ползват по-дълго.

- Така е, може да се направи песто.

- С какви съставки?

- Зехтин, сол,оцет. Издържа в хладилника месеци.

- Идеята Ви е три дни да издържите на такава дива храна с цел детоксикация?

- Точно така.

- Кога ще бъде първото пътешествие?

- В петък след Великден.

- Какво бихте казал на хората, които искат да направят повече за здравето си променяйки менюто си, но все още събират смелост и информация.

- Това е въпрос на личен избор за всеки, който е осъзнал, че може да направи нещо такова. Просто решава и го прави. Защото диворастящата храна си е билка!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 01.10.24 в 13:25

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33