Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плуването е усещане за свобода

Снимка: Петко Котларски

Хората, които плуват имат 50% по-малка вероятност от ранна смърт, според изследване на университета в Северна Каролина.

„Опитният плувец е най-щастливият сред смъртните, с най-приповдигнатото настроение и най-насладен от тренировъчната си дейност," пише още през  1881-ва година Уилям Уилсън (треньор по плуване).  Уилсън най-вероятно не е доказал тези факти през 19 век, но при плуването се отделят така наречените „химикали на щастието" като ендорфин –  най-приятните странични ефекти от спорта.

Може би много от вас тепърва учат децата си да плуват, а други отдавна водят своите при опитни треньори.

Срещаме ви с емблематина фигура за спорта във Варна. Снежана Пенева-председател на клуб по плувни спортове „Черно море” . В интервюто на Ваня Славова тя споделя повече за плуването като начин на живот и ползите от водните упражнения:

-Кое е най-важното, за да се чувства човек спокоен във водата и да постига добри резултати при плуването?

- Постепенно успокоявайки се, научавайки се да издишаме под водата започваме да учим вдишването над водата и това всъщност е най-важното. Него научиш ли го, нямаш никакъв проблем и можеш да преодоляваш разстояния. Няма човек, който да потъне, няма кораб, който да потъне, няма тяло, което да потъне. Защото всяко нещо е по-леко от водата. Тялото ни е 97 процента вода и всичко останало е въздух. Така че дори и да нямаме въздух в себе си, ние ще плаваме на повърхността на водата без да потъваме.

-От колко години сте треньор?

-Ух, вече 33-та година упражнявам тази професия. Започнах на 24 години като треньор, а преди това от 13-годишна съм в басейна като състезател.

-Какво ви даде и какво ви взе това занимание?

-Нищо не ми взе водата, само ми даде. И продължава да ми дава. Плуването като спорт може само да дава на хората. Първо дава много здраве, дава невероятно усещане за свобода. И когато толкова добре се почувствате във водата, имате свободата да живеете в стихиите, съобразявайки се с тяхната сила. Изчистваме негативната енергия. Дори хора с така наречените специални потребности-психически и физически, за тях водата е най-добрият лечител. За деца с астма също е силно препоръчително да плуват.

-Шампионите раждат ли се, или се формират тук на басейна?

-За мен всеки човек е шампион. Въпросът е какъв връх гониш. Дори преплувал 50 метра ти си шампион за себе си. Шампион е всеки човек, който е преодолял себе си.

Интервюто със Снежана Пенева може да чуете в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20