Шеф Ивайло Петков е съпредседател на Българския клон на Евро Ток – Европейската асоциация на топ готвачите и ще готви на мидения и рибен фест в Каварна. Той започва от днес и ще продължи до 3 септември. Жителите и гостите на града ще могат да опитат различни специалитети. С кулинарния гуру - шеф Петков, разговаря Вяра Николаева.
- Разкажете ни за себе си. Кое ви вдъхнови да станете готвач?
- Баща ми беше военен с особено отношение към кулинарията – той винаги ни питаше дали харесваме ястията, които приготвяше. Предполагам, че това ме запали. Аз съм спортист. Приключих със спорта и 21 години се занимавам с кулинарно изкуство. Това учих в България. На по-късен етап, след курсове в чужбина, професионално готвене и т.н. се появи и мечтата ми да имам ресторант. Вече имам. Работя със супер екип. Страхотни момчета и момичета, обучени от мен и моите съмишленици. Работейки с такива хора съм мотивиран да приготвям все по-вкусна и по-красива храна. Екипът е едно от най-важните неща за успеха.
- Защо след като завършвате обучението си за готвач в България, избрате да заминете за чужбина и да работите там? Специализирал сте в Белгия и Франция? Защо се върнахте тук?
- Човек връщайки се в България осъзнава колко е хубава страна ни. Имах нужда от още развитие и затова посетих различни държави като Норвегия, Швейцария, Италия, Франция, Япония и други, където бях на практическо обучение или стаж. Това беше изключително важен момент в моето професионално развитие като готвач. Сега мога да предам този натрупан опит и на хората, с които работя. Много малко са местата, на които не съм бил, но България си е България! Смятам за своя лична мисия да рекламирам България и българската кухня. Трябва да показваме българския вкус и да доказваме, че има много добри български продукти. Върнах се в България, за да направя нещо хубаво, както е в чужбина. Изключително важно е хората да осъзнаят, че България е нашата страна.
- Готвил ли сте на знаменитости?
Готвил съм за принца на Норвегия, за най-големия концерн „Мицубиши” в Япония, за Робърт де Ниро, Том Джоунс , Depeche Mode и много други. Честно да Ви кажа, звездите са си звезди, но децата оценяват храната най-добре.
- Кои са по-капризни-звездите или децата?
- Всеки човек е капризен. Съобразявам се с всичко, но си налагам и моя стил. Съвсем естествено е. Сега съм решил в Каварна да приготвя една тайландска рецепта от Банкок.
- За първи път ли ще готвите на мидения и рибен фест в Каварна?
- Минавал съм, гледал съм, но за първи път ще участвам. Ще бъда и жури. Там ще има доста интересни неща. Помня, че веднъж видях десерт с миди. Мисля, че го бяха правили едни момчета от Дълбока. Интересно съчетание беше. Сега също очаквам изненади.
- Какво ще готви шеф Ивайло Петков можете да чуете в звуковия файл:
Разследването срещу кмета на Варна тепърва започва. Това обяви в ефира на обзорното предаване „Позиция“ депутатът от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев. Той заяви, че според информацията с която разполага, има достатъчно материал за повдигане на обвинение в организирана престъпна група. Народният представител припомни странното напускане на Диан Иванов..
Интервю с Andreas Kisser (SEPULTURA) 40 години отминаха от момента, в който няколко невръстни младежи от Бразилия направиха немислимото - събраха група и я кръстиха SEPULTURA. 40 години по-късно споровете коя е истинската SEPULTURA продължават. Дали тази SEPULTURA, която съвсем скоро ще достигне края на пътя, е автентичната? Какво значение има,..
Мечтателка с фотоапарат, която преследва залези, изгреви и луната. Това е Росица Димитрова от Варна, травъл блогър, пътешественик, фотограф и ловец на кадри, които често обикалят света преди нея в медии като "National Geographic" и "Forbes". За втора поредна година нейна снимка влиза в престижна селекция на "Capture the Atlas", озаглавена "Нощните..
Когато Иван дойде да тренира на 5 години и половина, бяхме като деца на лунапарк - забавление безкрай, а резултатите са впечатляващи - създадохме плашещо добър на корта човек. Така описа работата си с шампиона на "Уимбълдън" първият треньор на Иван Иванов - Пламен Радев. Всичко, което съм постигнал, е благодарение на усилията, вложили в мен..
Варненският състезател по тенис Иван Иванов, който спечели "Уимбълдън", се завърна в родния си град от Лондон. Tой беше посрещнат като национален герой на Летище Варна снощи. Звездно посрещане във Варна на Иван Иванов - носителят на титлата от Уимбълдън (ВИДЕО) "Очаквах такова посрещане, бяха ми казали по телефона, но все пак такава..
Серията от вотове на недоверие е по-скоро форма на услуга към управляващите. Това подчерта за Радио Варна политологът Димитър Ганев. Опозицията - "Продължаваме промяната - Демократична България", е в непрекъсната политическа дилема, допълни той. Не е добро послание за града случващото се с кмета на Варна Благомир Коцев, коментира още..
Първите магистри по специалността „Космическо инженерство и технологии“ на Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ защитиха своите дипломни работи. Това са капитан Филипа Александрова (летец от авиобаза „Чайка“), Емил Райчев (КБС), Димитър Димитров (катедра „Информационни технологии“) и Кристиян Панайотов (Математическа гимназия „Д-р..