Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Без босилек трудно може да направим качествена пица

| обновено на 27.10.17 в 09:21

Трети международен шампионат по пица за Купата на България ще се проведе на 8 и 9 ноември в Интер Експо Център София. Ще присъстват пицари от Италия, Франция, Испания, Полша, Румъния, Гърция, Англия, Албания, Германия и други държави.

Все още желаещите да се включат в надпреварата могат да го направят.

Още за състезанието и за майсторството на хубавата пица ни разказа в интервю за Радио Варна майстор-пицарят Анатоли Колев.

Той е роден във Варна и работи в пица индустрията повече от 17 години. В момента е шеф-консултант и вицепрезидент на "Българската асоциация на пицарите".




- Каква е тайната на добрата пица?

- Може би много банално ще прозвучи, но истината е, че като всяко нещо, свързано с живот, (защото тестото е живо), най-важното нещо е любовта. Трябва да дадеш на тестото достатъчно отношение и да го правиш с любов. Вярвате или не това е продукт, който може да усети вашето настроение. Хора в тази област казват, че водата има памет, а не малко съдържание на вода има и в тестото. Снимка

- Съвременната домакиня, която е вечно бързаща, може ли да направи вкусна пица и с готово тесто, купено от магазина?

- Вярвам, че домакините, когато готвят вкъщи в повечето случаи готвят с любов и желание. Независимо че тестото не ни е качествено, предаваме ли това специално отношение към ястието, което приготвяме, то винаги е вкусно и приятно. Друг е въпросът дали е здравословно... Не, не е.

- А бихте ли ни споделили бърза и лесна рецепта за приготвяне на пица у дома, печена във фурна, а не на пещ?

- За тестото: на 1 кг. брашно се слагат 600 грама охладена вода, мая, 25 гр. сол и 30 гр. зехтин. Сместа се обърква и се оставя за 1 час да престои навън. След това тестото се слага в голям съд с капак в хладилника за една нощ. На другия ден тестото се изважда, оставя на стайна температура за няколко часа, след което се разстила, оформя и пече. В никакъв случай не използвайте точилка!

- А кои са подправките, без които няма как да направим вкусна пица?

- Без босилек трудно може да направим качествена пица. Студено пресованият зехтин е също много важна част от овкусяването и разбира се сол - без нея не можем. Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходец: Който веднъж се увлече по ветроходството, остава с тази "болест" завинаги

Който веднъж се увлече по ветроходството, го хваща т.нар. болест "ветроходство" и остава верен завинаги на този спорт. Това каза капитанът на ветроходния отбор на Медицински университет- Варна, Ангел Дипчиков. Съществува закономерност между спечелването на регата и поддържане на добър екипаж, каза той. Създаването на екипаж е едно голямо..

публикувано на 13.08.25 в 11:35

Charlie Benante (ANTHRAX, PANTERA, THE VIOLENT HOUR): Голяма част от музиката днес не е добра и това е истината!

Интервю с Charlie Benante (ANTHRAX, PANTERA, THE VIOLENT HOUR) и Carla Harvey (THE VIOLENT HOUR, екс-BUTCHER BABIES) Какво се случва, когато старата и новата школа си подадат ръка? Отговрът е THE VIOLENT HOUR – проект на бившата BUTCHER BABIES Carla Harvey, с продуцент и участник барабнистът на ANTHRAX Charlie Benante. Преди година Carla..

публикувано на 13.08.25 в 07:05

Предприемач, почетен гражданин на Варна: Част от приходите на бизнеса трябва да се връщат в обществото

Финансистът и предприемач  Димитър Желев  получи единодушна подкрепа от Общинския съвет за удостояването му със званието почетен гражданин на Варна заради постиженията му в сферата на финансите и индустрията, както и за участието му във възстановяването на фасадите и позлатените куполи на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Почетните звания и..

публикувано на 12.08.25 в 07:30

Варна е домакин на пътуващата изложба „Следи от изчезване“ – глас за изчезващата дива природа на България

До 29 август 2025 г. варненци и гости на града ще могат да посетят пътуващата изложба „Следи от изчезване“, разположена в зеленината на Природонаучния музей. Изложбата е част от кампания, посветена на опазването на редки и застрашени животински видове в България. В центъра на експозицията са детайлни отливки на стъпки от диви животни, чието..

публикувано на 11.08.25 в 07:00

Семейство антиквари: Показваме старинни пафти, носии и български украшения в училища

Национално антикварно изложение Варна-2025 г. се провежда на 8, 9 и 10 август, на алеите до Аквариума в Морската градина. Редки находки, безценни предмети и страстта към антиките ще съберат във Варна ценителите на историята. За първи път ще има участници от други държави.  Редовни участници във Варна са Николай и Даниела Петрови от Стара..

публикувано на 09.08.25 в 13:58

Thomas Vikström (BRAZEN ABBOT, THERION, екс-CANDLEMASS): Не съм политически активист, а съм артист

Интервю с Thomas Vikström (BRAZEN ABBOT, THERION, екс-CANDLEMASS) Thomas Vikström, певецът на THERION, отново ще излезе пред родната публика. Този път като част от BRAZEN ABBOT. С тях ще отбележи 30 годишнината от излизането на дебюта на групата на Николо Коцев „Live and Learn“, в който Thomas Vikström има основно участие. Концертът ще бъде със..

публикувано на 08.08.25 в 18:05
Ламбрин Сотиров

Ламбрин Сотиров: Варна отново ще е лятна столица за почитателите на антики

Националното антикварно изложение Варна-2025 г. ще се проведе на 8, 9 и 10 август, на алеите до Аквариума в Морската градина. Редки находки, безценни предмети и страстта към антиките ще съберат във Варна ценителите на историята.  За първи път ще има участници от други държави, разкри организаторът Ламбрин Сотиров, основател на Народно читалище..

публикувано на 08.08.25 в 09:30