Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

История за приятелство и сладки

| обновено на 17.11.17 в 21:43 БНР Новини
Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

Знаете ли къде във Варна може да хапнете постни сладки с кафето в приятната атмосфера на бабината къща ? Това може да се случи в центъра до пазара - да седнете на маса и стол от преди поне половин век, да се отпуснете и да ви сервират вкусотии в чинийки на почти същата възраст....  А ако имате късмета - да поговорите и с хората от екипа. Габриела Гаврилова успя да "откъсне" от печките за минути главният майстор на сладкишите Живка Герасимова и собственичката Антоанета Генова. Приятелството е това, което ги събира, макар и двете да са имали преди това различен бизнес, а сега да имат и различни житейски позиции, но в разговора прекрасно се допълваха. 

Живка: С Тони ме свърза приятелството и нуждата. Преди това имах собствен бизнес с месо. Но сега правя сладки. И постни сладки също.

Разбрах, че Вие самата постите?

Да. От много години спазвам християнските традиции, но след смъртта на съпруга ми вече по-сериозно се обърнах към вярата.

Приготвяте постни сладки. Какво направихте днес?

Живка: Направихме парастасени курабийки.

Защо се наричат така?

Тони: Има различни обяснения. При нас  Свети  Парастас е свързан с пари, от наша колежка от Габровско научих, че там се свързва с поста.

Каква е рецептата за тези курабийки?

Живка: Вътре влизат само постни продукти - брашно, олио, захар, орехи.

А формата е по-различна?

Тони: Топчета. Поръсени с пудра захар. Много са вкусни.

Издържат дълго време, защото са постни?

Тони: Да. Колкото повече стоят , стават все по-вкусни.

Живка: Ако останат. Издържат, ако останат...

Тони: А те не остават! Иначе ако останат - 2-3 седмици няма проблем.

Снимка

Други какви постни сладки предлагате?

Живка: Предлагаме постни локумки. И някои от хлябовете вече ги съобразяваме с поста. И това не е само сега, правим го през цялата година, защото има вегетарианци, които целогодишно търсят тези продукти.

Да бъдем полезни - споделете някоя рецепта?

Живка: Рецептата е  за постни локумки. По 300 грама вода и олио, 15 грама захар и мая, брашното е около килограм, колкото поеме...

За колко време стигат тези локумки?

Живка: Зависи колко са хората...

Тони : И от апетита...

Живка: Като се изпекат, се овалват с пудра захар. Аз, понеже ми е омръзнало, ги ям без пудра захар. Много са вкусни...

Тони :  И не толкова калорични.... Има много постни неща, които се предлагат. Те се търсят, затова се и предлагат...

Живка : Все повече хора се връщат към традицията. Това да постят , то не е само за здравето.

Тони: Не е само здравето. И духовно започваме да се връщаме към вярата.


Тук може сами да се уверите как двете дами взаимно се допълват в разговора, но и да разберете какво още се търси и предлага, свързано със здравословното хранене.

Живка Герасимова и Антоанета Генова ще чуете утре в ефира на Радио Варна малко след 8 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Рано или късно българското общество ще се събуди. Ситуацията е критична

Години наред страната ни води погрешна икономическа политика. Ние взимаме заеми, не за да стимулираме икономиката, инвестициите или инфраструктура, а за да плащаме пенсии и заплати. Това мнение изрази в предаването на Радио Варна „Позиция“ Кънчо Стойчев . социолог и зам.-председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал...

публикувано на 02.11.25 в 08:36

Тома Белев: Докато институциите си прехвърлят отговорността, речните корита изчезват от кадастъра и изникват хотели

Незаконното застрояване на изчезващи от кадастралната карта речни корита е резултат от пълната безотговорност на институциите. Докато те си прехвърлят топката, опасността от наводнения и човешки жертви нараства. Това каза екологът Тома Белев от Сдружение "Зелени закони" в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Според него областните управители,..

публикувано на 31.10.25 в 18:40

Стефани Анастасова: Човек може да пътува добре и сам, и с компания

Стефани Анастасова от няколко години пътешества около света съвсем самостоятелно. Тя споделя своите преживявания в канала си в YouTube  "Около света със Стефи"  , което ѝ създава множество последователи, а наскоро гостува във Варна, за да представи новата си книга, в коятo събира впечатления след 7-месечно самостоятелно пътешествие из Южна Америка...

публикувано на 31.10.25 в 08:00
Деница Караджова и Никол Младенова от Образователна общност Варна

Започва "Възможното образование" - фестивалът, посветен на хуманистичния и творчески подход в образованието

Фестивалът "Възможното образование", посветен на хуманистичния подход в образованието, се завръща тази есен във Варна. Тридневното събитие започва в петък 31.10 и продължава до неделя 02.11. в Арт салона на Радио Варна. В програмата има прожекции на три документални филма, които разказват за успешни творчески и човеколючиви практики в българското..

публикувано на 30.10.25 в 16:53
Йонка Господинова с деца в Силистра

Учител зад граница: За новите деца работи подходът с усет и действие, а не твърдата дидактика

Йонка Господинова е педагог и културолог, преподава в българското училище в Париж, преди това дългогодишен учител в България. Това лято тя представи и у нас своята образователна програма „Слънчеви руни“ за българските деца и за децата, посещаващи български училища в чужбина, която се радва на топъл прием от колегите й в различни държави. Част от..

публикувано на 30.10.25 в 08:00

Южна Корея през погледа на Виолета Тончева: Това е свят, в който изкуственият интелект и човекът живеят в хармония

Южна Корея е свят, коренно различен от нашия - организиран, дисциплиниран, толерантен и в същото време динамичен и целеустремен. Посещението в Корея беше поразяващо. С тези начални думи описа ярките си впечатления от пътуването си до Южна Корея журналистът Виолета Тончева в предаването на Радио Варна Post Factum. Тя участва в делегацията на..

публикувано на 29.10.25 в 07:30
Проф. д-р Темелко Темелков

Проф. Темелко Темелков: За мен хирургията е знание, умение, творчество и морал

За мен хирургията е любов, знание, умение и творчество с морал, съчетани с риск, тревожност, саможертва и удовлетвореност. Всичко това се постига с много труд и отговорност. Това подчерта за Радио Варна проф. д-р Темелко Темелков.   Варненският лекар беше отличен по време на годишните награди "Лекар на годината" в  категория "Дългогодишна..

публикувано на 28.10.25 в 08:05