Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Альона Синева: Акнето е лечимо!

| обновено на 19.01.18 в 11:15

Ако всяка сутрин поглеждате със страх към образа си в огледалото, открийте грешките, които допускате в опита си най-после да ликвидирате проблемите с кожата си.

Кои са най-честите проблеми, за които пациентите търсят помощ от дерматолог? Отговор на този въпрос даде в интервю за Радио Варна специалистът дерматолог д-р Альона Синева.

Тя е специализирала кожни и венерически болести в Букурещ и е работила по специалността си в най-старата и реномирана болница на румънската столица „Колентина“.




- Коя е най-важната препоръка за здрава и красива кожа, д-р Синева?

- Кожата трябва да бъде много добре хидратирана всекидневно. Също така, въпреки че е зима, не означава, че не трябва да използваме слънцезащита.

Снимка- Кои са най-честите проблеми, свързани с кожата, за които пациентите търсят помощ от дерматолог?

- Най-често това са пациенти в двете крайности - или не ползват нищо и са напълно неглиже към кожата на лицето, или такива, които прекомерно използват най-различни козметични продукти - от най-евтините до прекомерно като количество. Нито едното, нито другото е хубаво. Винаги съм казвала "два продукта да са, но да са подходящи за съответната кожа".

- Акнето - един от сериозните проблеми на кожата, засяга много тийнейджъри и не само. Какви съвети бихте им дали?

- Категорично акнето е заболяване. Това е дерматологична паталогия. Има над 16 форми акне. Първата препоръка е консултация с дерматолог. Всеки един специалист може да прецени типа акне и формата му - лека, лека към умерена, умерена, умерена към тежка или тежка форма. След консултацията с дерматолога той ще прецени кои са необходимите продукти и правилната терапия. Много е важно младите да разберат, че акнето се лекува и да забравят всички митове и легенди, че е козметичен проблем, че трябва да се ходи на козметик и че ще мине с пубертета. Има тежки форми на акне, които са в зрялата възраст или започват през пубертета и могат да продължат до 40-годишна възраст.

- Факт е, че много хора прибягват по-скоро до козметичните салони, а не търсят адекватна лекарска помощ. Имали ли сте случаи на влошено състояние точно след намеса на козметик?

- Категорично да. Абсолютно всички, които идват от козметичните салони винаги са с влошено състояние. Акнето се лекува, но се лекува при лекар специалист дерматолог. Вместо да се използват една торба продукти, по-добре нищо, а да се спестят парите и да се посети дерматолог, които да назначи правилната терапия за съответния проблем.

Кожата е най-големият отделителен орган – чрез нея се елиминират токсичните натрупвания в организма. Затова всички кожни проблеми са знак за задържането на вредни вещества. Само с употребата на медикаменти (включително и локално върху кожата) или с агресивни козметични процедури не може да се постигне трайно решение на проблем като акнето. Нужно е да се подходи комплексно, казват още специалистите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45