Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Hyster" на варненска сцена

„Hyster” е спектакъл на режисьора Младен Алексиев и е едно от най-новите заглавия в програмата на ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс. „Hyster” е спектакъл, чието заглавие и последователност на епизодите се решава от алгоритъм в деня на всяко негово представяне пред публика. „Hyster” е постоянен процес, чиято определяща база е зависима от 40 думи и словосъчетания. Този „списък на тревогите“ получава своя рейтинг в „Google News” преди всяко изиграване и по този начин определя последователността на сцените. Така е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори тази на предишното. „Hyster” – спектакъл-копродукция на „Тихо пространство”, фондация „Сидея и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, ще бъде представен пред варненската публика на 11 март на сцена „Филиал”. Режисьорът Младен Алексиев сподели подробности за първото представление на „Hyster” във Варна пред Мартин Николов.

Снимка-  Какво означава „Hyster”?

-  „Hyster” е името на представлението, с което ще гостуваме във Варна на 11 март. „Hyster” идва от старогръцкото название за „матка”. Понеже ние се занимавахме с масовата истерия – така да се каже, това беше изходната точка на нашата работа по проекта, в един момент заглавието ни се оказа това – самата дума, която е корена на самата истерия като диагноза и някак си описано явление. И по-конкретно темата за плодовитостта, за произхода.

-  А какво общо има „Google”?

-  „Google” има толкова общо, доколкото нашето желание да коментираме постоянната информационна атака, непрестанния информационен шум, в който живеем и това че непрестанно всеки ден ни се предлагат неща, които ни се случват, но които са далече от нас и ние не можем почти нищо да направим за голяма част от тях. Неща като войни, природни бедствия или някакви други кризисни ситуации. И всъщност нашето желание беше да намерим такъв ход и този процес въобще не е приключил. Поставихме си доста амбициозна задача – проверявайки в деня на изиграването на спектакъла, какво се случва в новинарския поток, това което този доста семпъл алгоритъм, който беше създаден за спектакъла, прави – той прихваща англоезичния информационен поток и на базата на рейтинга на известно количество ключови думи, той подрежда сцените в спектакъла. Като ние представяме само първите двадесет и две сцени, свързани с първите двадесет и две ключови думи.

-  Това означава ли, че при всяко поставяне, спектакълът е различен?

-  Да, при всяко представяне спектакълът има различна последователност на сцените. Подреждаме спектакъла в деня на изиграването, т.к. този ден вземаме тази класация на ключовите думи сутринта. Така подреждаме последователността на сцените в него.


Чуйте повече за „Hyster” от режисьора Младен Алексиев в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10