Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човечност и добро сърце

"Моля за повишено внимание на шофьорите! Силният вятър е принудил, идващите от юг ята щъркели да нощуват на земята, а не по клоните на дърветата и стълбовете. Птиците не виждат през нощта, възможно е да излизат на пътя. Моля, внимавайте да не ги нараните!!!" Този призив днес се въртеше в социалните мрежи и събираше адмирации. Човечността, оказа се, я има - поне към птиците, дано по-често и към ближните.

Мъж от силистренското село Зарица е спасил четири щъркела от измръзване. Сафет Халид съобщи за постъпката си в социалните мрежи, а стотици хора продължават да го поздравяват за действията му. По този повод се свързахме със Стойчо Стойчев, директор „Природозащита” в Българското дружество за защита на птиците, за да сподели онова, което трябва да правим, когато видим бедстващ щъркел и до колко студеното време може да доведе до промяна в поведението на птиците.

-  Щъркелите са вече тук, но времето ги изненада...

-  Да, настина студеното време особено с минусови температури и заледявания ще затрудни птиците, но можем да кажем, че това не е драстичен проблем, който да предизвика изчезването на вида или дори масова смъртност. Щъркелите са се сблъсквали с подобни промени на времето в продължение на много години. Знаете – март е капризен месец, който ни изненадва с такива промени. На места вероятно по-изтощени птици ще загинат. Ще има някаква смъртност, но не очаквам да се случи нещо драстично за популацията на щъркелите.

-  Силният вятър какво променя в тяхното поведение?

-  Силният вятър ги принуждава да кацат на по-необичайни места и причината за това, разбира се, е, че те търсят убежище. Появиха се снимки на щъркели на интересни места близо до автомобилни пътища или населени места, така че те наистина търсят завет, а това може да предизвика инциденти с автомобилите.

-  Излизат ли на пътя?

-  През нощта наистина са много уязвими. Може при такъв инцидент, ако ятото, търсейки по-тихо място в понижение на релефа, кацне на автомобилен път, може да бъде блъснато от автомобил и да загинат много птици.

-  Т.е. шофьорите да бъдат по-внимателни?

-  Да, със сигурност.

-  На земята щъркелите застрашени ли са от измръзване?

-  Не са застрашени от измръзване, но това важи за много птици – смъртността се дължи по-често на глад, отколкото на студ. Т.е. птиците не умират от самия студ, но ако дълго време не се хранят, тогава могат да загинат и това е по-големият риск. Ако в студеното време замръзнат всички водоеми в продължение на седмица, тогава може да има по-сериозна смъртност.

-  Какво да правим, ако видим бедстващ щъркел?

-  Добре е да се свържем със специалисти. В България има две места, в които приемат бедстващи птици – едното е „Дивите животни” в София, а другото е спасителния център на „Зелени балкани” в Стара Загора. Като по места, разбира се, могат да помогнат и местни ветеринари.


Снимки: Safet Halid, Dog Help-BG


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30