Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в с. Добрина и с. Манастир

| обновено на 08.04.18 в 17:33
28
Старата църква в с. Манастир

Христос Воскресе! Воистина воскресе!

Навръх Великден ще ви разходим из китните провадийски селца Добрина и Манастир. Ще ви запознаем с хората, с които се срещнах седмица преди празника – кметицата на с. Добрина Димитричка Дичева и Минка Великова – председател на НЧ "Илия Добрев 1899" в с. Манастир.

Добрина̀ е село в Североизточна България, намира се в община Провадия, Варненска област. Отстои на 4 км източно от град Провадия. Селото е разположено в източното подножие на Провадийското плато, в Дунавската хълмиста равнина. Село Добрина има многовековна и богата история. Районът му е бил населяван още от античността.


СнимкаПо високия баир от провадийския път се открива живописната картина на крепостта Овеч и така стигаме до село Добрина. Там кипи живот по празници и през есента, когато се провежда традиционен фолклорен фестивал „Селото на орехите пее". Това ни разказва кметицата Димитричка Дичева. В село Добрина живеят няколко чужденци. Избрали са това селце заради хубавия въздух, тишината и спокойствието. Това ми разказват семейство Хаас, които от октомври миналата година живеят постоянно в с. Добрина. Живяли са няколко години в Банско преди да дойдат тук, а иначе са от Мюнхен. За съжаление понякога и репортерът прави грешка. В бързината да не пропусна и тези събеседници, защото други не откривам, забравям да натисна червения бутон за запис. Така е уви  - и репортерът е човек и нищо човешко не му е чуждо, затова преразказвам накратко какво си говорихме с германците от Мюнхен.



Германското семейство Хаас„Трябва да сте безкрайно щастливи, че живеете в такава страна, с толкова много блага. Имате си хубава природа, земя. Хората са добри. Имате онова спокойствие, което липсва в голям град като Мюнхен, например, споделя госпожа Хаас. Трябва да се гордеете с това, което имате, добавя тя и да го обичате. Срещаме се пред читалището в с. Добрина. Идват със съпруга й, за да разгледат музейната експозиция. Вълнуват се много, защото идват за първи път в читалището. Пожелаваме си приятен ден и обещават да ни гостуват във Варна, а аз че ще се върна, за да им гостувам и на тях някой ден ......






Тръгваме си от с. Добрина с усмивка, защото ни посрещнаха и изпратиха като добри гости. По пътя към следващото село от нашата обиколка, с. Манастир, се преплитат ореховите дървета. Картината си струва да се види на живо. Човек може да си отпочине в път из тези малки местенца.

Манастир е едно от най-живописните села в община Провадия. Читалището на селото притежава една от най-богатите етнографски сбирки в целия регион. В нея са съхранени носии, предмети от бита, обичаите и традициите.В непосредствена близост до селото е скалния манастир “Кара пещера”, както и няколко антични селища от II-IV век, тракийско светилище и три тракийски могили. Много от ценните находки, намерени в близост до тези селища също се съхраняват в местното читалище. Гостоприемните жители на село Манастир се гордеят със своята богата история и очакват гости, за да им покажат и разкажат за своето село. С любов, като истински българи! Така ме посреща госпожа Минка Великова, председател на НЧ "Илия Добрев 1899" и съпруга на кмета Стоян Георгиев. Усмихната и ведра жена, любезен домакин на нашия екип в с. Манастир. Вевежда ни в живота и бита някога и днес, когато в селото има само два частни магазина, няма тото-пункт, няма и забавление навън за децата, защото площадката е стара. Нищо от някогашното китно селце не е останало днес, споделя госпожа Великова. Разрушен е и едновремешния магазин на КООП търговия, огромният ресторант, в който са се правили големи сватби и тържества, няма го дори училището - камъните от него са отнесени в новоизграждащия се в близост Исторически парк. Това не пречи на Минка Великова да се усмихва. Няма търпение да ни покаже онова, с което читалището се гордее днес - историята на с. Манастир, съхранена от жителите му и най-красивата експозиция от народни носии, които жените обличат по празници. Днес ще се извие "Манастирско хоро" на мегдана в селото в 13.30ч., а красивите дами ще се нагиздят с автентичните носии, за да се хванат на хорото, добавя Минка Великова и кани всеки, който обича традициите да ги навести и да потанцува с тях.


Читалището в с. МанастирЗавършва нашата разходка навръх Великден в две от красивите и много приветливи селца Добрина и Манастир. Хората, макар и малко там са усмихнати и си обичат родното място. Обичайте и вие вашите родни места и ни поканете, за да разкажем и за тях. Екипът на предаването Радио Варна представя за селото – Нина Милошевич, Данчо Вълков и Герасим Старчев, ви пожелават светли и щастливи Великденски дни!








Цялото предаване може да чуете в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10