Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

До казана за варене на ракия продължава да е горещо

Снимка: Радио Варна

Температурите вече спаднаха, но до казаните за дестилация продължава да е горещо. Промяната във времето тук не се усеща. Напротив - ще продължи да се покачва, защото идва сезона на гроздовата...

В древността алкохолните питиета са били давани като награда за добре свършена работа. От векове обаче не е така. И въпреки модерните питиета, българинът продължава да има слабост към ракията. Тя е на трапезата и в делник, и в празник. На пазара се предлагат различни разновидности, но традиционно нашенецът обича да си я приготвя сам. Дори и да не пие, да "има за децата".

Всеки има своя рецепта за приготвяне, но най-важни са плодовете, от които се прави. Тази година обаче нямаше кайсии и сливи, казва собственикът на казана в Слънчево. Преди 5 години Еди Капрелов  влага 180 000 лева в строителството на нова сграда и оборудването й. Сега тук идват хора дори от Варна, защото ракията е готова веднага за консумация, тъй като е "двойно дестилирана".

Ракията започва да "тече" когато температурата в казана достигне 70 градуса, разказва собственикът. През лятото е безплатна сауна, но и сега е горещо, въпреки че градусите навън са значително по-ниски. Няма много хора, защото гроздето не е още "превряло".
Всичко е ново и е проектирано специално за този казан. Аз съм от Варна и имах бизнес в село Слънчево. Имах друго производство, но когато ни "хвана" кризата преди десетина години, го спряхме. Нямаше казан в селото и затова реших да инвестирам.
Отговаря на всички изисквания?
Абсолютно. Разполагаме с всички необходими документи от митници, здравни инспекции...
Технологичният процес е двоен - един път се изпарява и след това се връща обратно. Това са дестилационни казани и са с различни размери според това с какво количество разполагат хората. Тази ракия е двойно преварена и може да се консумира веднага, защото в нея няма метил.
СнимкаРакията тръгва да тече, когато температурата достигне 70 градуса. И ще тече, ако я има, ако я няма, няма как да потече...
За един казан колко дърва са необходими?
Относително. Зависи кога е работил казана. Ако предишният ден не е ползван, ще са необходими повече.
Повече дърва отиват и когато материалът е повече. След като потече ракията, подаването на дърва се намалява. Но е горещо. Лятото тук става  45 градуса  - направо е сауна, въпреки че таванът е високо.
Кампанията по варене на ракия още не е тръгнала, защото гроздето не е превряло, но до двайсетин дни - месец най-много,  ще започнат да варят повече хора. 
Само от Слънчево ли идват?
Не. Идват от Варна, от Игнатиево....
СнимкаТова е ракията.
Това е. В момента тече  70 градуса, като вече изсипахме две кофи по 80 градуса.  Готова е за консумация. Госпожата вари от сливи, господинът - от грозде.
А Вие самият варите ли ракия?
Когато има плодове - варим. Ние имаме кайсиева градина, но нямаше плод тази година. Един килограм кайсии не сме откъснали. Нямаше нищо и в градината от сливи. Годината е много слаба откъм плодове. Плодове има на борсата, но те са от вътрешността на страната.
Бизнесът върви ли?
За съжаление - не много! Хората нямат плодове в двора. След като и аз нямам, как да очаквам при тях да е по-различно!
Който може да си позволи, купува от борсата,  за да си свари. Някои си отиват с десетина килограма, други - 15. Кой както си е приготвил материала. По начало българинът е свикнал да има и малко ракийка, и малко вино. Варят по малко и изкарват по малко.

Снимки: Румен Сарандев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Pi Stoffers (LORD OF THE LOST): Артистите трябва да създават, каквото искат да създават

Интервю с Pi Stoffers (LORD OF THE LOST) В екстремните жанрове на музиката е рядкост някой артист да се изправи пред предизвикателството на тройния албум. Примери има, но издаването на трилогия е много рисково начинание. И в същото време се изисква доза смелост и дързост да го направиш в времена, в които албумите все повече губят значението си...

публикувано на 19.07.25 в 19:46
Богдан Богданов

Богдан Богданов, ПП: Репресиите срещу нас няма да спрат, очакваме сценарият с Благомир Коцев да се повтори и в Благоевград

Според бившия министър на икономиката и настоящ депутат от ПП/ДБ, в момента управлява коалицията Борисов - Пеевски. В обзорното предаване на Радио Варна "Позиция", той заяви, че тази коалиция ще работи докато бъде постигната абсолютна диктатура, за да наложат стария модел. „Разбраха, че с нас не могат да го наложат“- каза народният представител...

публикувано на 19.07.25 в 15:45

Адв. Бранимир Балачев, ГЕРБ/СДС: Разследването срещу кмета на Варна тепърва започва

Разследването срещу кмета на Варна тепърва започва. Това обяви в ефира на обзорното предаване „Позиция“ депутатът от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев. Той заяви, че според информацията, с която разполага, има достатъчно материал за повдигане на обвинение в организирана престъпна група. Народният представител припомни странното напускане на Диан Иванов..

публикувано на 19.07.25 в 14:39

Andreas Kisser (SEPULTURA): 40 години са красива история

Интервю с Andreas Kisser (SEPULTURA) 40 години отминаха от момента, в който няколко невръстни младежи от Бразилия направиха немислимото - събраха група и я кръстиха SEPULTURA. 40 години по-късно споровете коя е истинската SEPULTURA продължават. Дали тази SEPULTURA, която съвсем скоро ще достигне края на пътя, е автентичната? Какво значение има,..

публикувано на 18.07.25 в 08:00

Росица Димитрова - една мечтателка с фотоапарат

Мечтателка с фотоапарат, която преследва залези, изгреви и луната. Това е Росица Димитрова от Варна, травъл блогър, пътешественик, фотограф и ловец на кадри, които често обикалят света преди нея в медии като "National Geographic" и "Forbes". За втора поредна година нейна снимка влиза в престижна селекция на "Capture the Atlas", озаглавена "Нощните..

публикувано на 17.07.25 в 08:00

Първият треньор на Иван Иванов: Тренировките бяха забавление с впечатляващи резултати

Когато Иван дойде да тренира на 5 години и половина, бяхме като деца на лунапарк - забавление безкрай, а резултатите са впечатляващи - създадохме плашещо добър на корта човек. Така описа работата си с шампиона на "Уимбълдън" първият треньор на Иван Иванов - Пламен Радев.   Всичко, което съм постигнал, е благодарение на усилията, вложили в мен..

публикувано на 16.07.25 в 09:00

Шампионът на "Уимбълдън" Иван Иванов: Да играя и да постигна успех на този корт е нещо уникално

Варненският състезател по тенис Иван Иванов, който спечели "Уимбълдън", се завърна в родния си град от Лондон.  Tой беше посрещнат като национален герой на Летище Варна снощи.  Звездно посрещане във Варна на Иван Иванов - носителят на титлата от Уимбълдън (ВИДЕО) "Очаквах такова посрещане, бяха ми казали по телефона, но все пак такава..

публикувано на 16.07.25 в 08:16