Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологът Александър Минчев: След 35 години Варна има още една много ценна находка от Римско време

Римска надгробна мраморна плоча от 3-и век е една от най-ценните от подобен тип находки във Варна за последниет 35 години. Това каза в интервю за Радио Варна, археологът Александър Минчев, който заедно със своя екип откри артефакта при разкопки в частен терен.


 „Плочата е характерна като тип за Античния Одесос. На нея е представена т.нар. сецна - „Погребално угощение“. Починалият е изобразен, положен на легло, наречено „клине“. Срещу него е седнала жена му, а пред леглото се вижда пищна трапеза – масичка, отрупана с плодове и ястия. Паметникът е с мног добре изработен релеф. Предполага се, че мраморът, обработен от майстор от местно ателие, е внос от остров Проконес (днешният остров Мармара в Турция)“, обясни археологът.  

Голямата част от надписа на плочата е налице, той гласи, че тя е поставена от съпругата и синовете на починалия. Все още се търсят липсващите фрагменти, които да завършат името му, разказа още специалистът. Друг любопитен факт е, че епиграфът съдържа много правописни грешки, сподели още Минчев.

При последните разкопки е открит още един фрагмет, който допълва фигуарта на жената, и галвата й. По думите му през последните 120 години от земята излизат много отделни части от подобни артефакти. Важното в процеса на възстановяването им, освен правилното им подреждане, е и правилното им реставриране.


Мястото където е намерена плочата не е на самия гроб.  Там е имало и късноантична сграда с търговски функции.  Земетресение е разрушило постройките през 6 век, а в района се е обособило сметище, където е бил захвърлен паметникът, каза още Минчев.

Подробностите чуйте в интервюто на Даниела Стойнова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30