Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев на 50: Вдъхновяват ме светлите неща

Снимка: Даниел Димитров

Aктьор, филмов режисьор, композитор, текстописец, певец, лидер на групата "Обичайните заподозрени", а от скоро и автор на книга. Стефан Вълдобрев празнува на днешния 20 май 50-годишния си юбилей с "Книга за песните", с която подари на почитателите си историите на 41 песни от неговото творчество.




"Kнига за песните" излиза в навечерието на Вашия 50-годишен юбилей. Това ли е поводът да я напишете?

- Не, не беше това, защото аз започнах да я пиша преди около три години, когато се роди идеята. Но много се забавих и в един момент цифрата 50 се появи пред очите ми и си казах, че може би е хубаво да добавя още малко неща към тези разкази за песните, които бях замислил. Да вкарам някакви биографични моменти и да съчетая с този красив рожден ден.

Може би ситуацията с извънредното положение Ви помогна да я довършите.

- Да, най-парадоксално ми помогна, просто защото ме усмири, вкараме вкъщи, каза ми: Стой тука! Не излизай никъде, не препускай, както до сега! Просто седнах и започнах да се фокусирам, да се отдам на приятни спомени и да живея в някаква паралелна реалност. И мисля, че книгата стана много по-добре, отколкото ако го нямаше това извънредно положение.

Кое Ви подтикна да допуснете публиката толкова близо до себе си?

- Самата публика ме подтикна (...) След концерт винаги оставам и си говоря с тези хора. И усещам, че в тези разговори  те ми споделят техните лични истории, т.е. те първо са разкрили себе си, какво една песен е причинила на някаква тяхна връзка или на момент от живота им. И това, че те първи са ме допуснали, някак си ме задължи и аз да ги допусна обратно към историята, която се крие зад тези песни. Има една такава взаимност.

Пишете песни от 80-те години до днес. Как се промени вкусът на публиката от тогава?

- Като че ли преди години беше по-важно какво пееш, а сега е по-важно как пееш.  Има безкрайно талантливи деца, но имам чувството, че много се обръща внимание на това как се пее, а ние не сме на олимпиада по надпяване, в крайна сметка. Целта и смисълът на една песен е да разкаже някаква вълнуваща история, думите.

Кое е водещото при Вас, когато пишете текст. Максима, която следвате?

- Сядам да пиша песен само ако имам нещо важно да кажа, иначе не. Ако нещо ме вълнува истински, си мисля, че ще развълнува и други хора.

И все пак кое си остава най-голямото вдъхновение за един автор на текстове?

- Чак най-голямото не бих могъл да кажа.  Всяко красиво нещо от деня е вдъхновение. По принцип позитивните неща ме вдъхновяват. Отрицателните... Да, правил съм такива песни. Знам как се правят. Имат сила, но като че ли тя е по-тъмна, по-разрушителна. Вдъхновяват ме светлите неща.

Как планирате да отбележите рождения си ден?

-  Плановете за концерт отпаднаха. То не беше само концерт. Беше замислено като шоу спектакъл с главните герои от книгата. Бях замислил и да има една седмица с театрални представления, в които играя, друга седмица с филми, в които участвам или като актьор, или като композитор, гастрол на Пловдивската опера с операта "Евита", в която участвам, мюзикълът "По-полека " да има специални издания. Обаче в крайна сметка остана само книгата. И аз никак не съжалявам. Изпитвам единствено благодарност, че това се случва, защото по този начин тази книга придобива друго значение. Става много по-важна, по-значима, защото това ще бъде  следващите месеци единствения начин за комуникация с публиката. И наистина се радвам, че я има тази книга!

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20