Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна се готви да посрещне новата учебна година с напълно обновена материална база като ремонтът на сградата ще продължи и през летните месеци. Междувременно училището планира на тържествената церемония на открито на 25 юни да бъдат изпратени зрелостниците от випуск 2020, да им бъдат връчване на дипломите за средно образование и свидетелствата за професионална квалификация.
Новият випуск ученици след 7 клас ще се обучават за придобиване на професиите „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост” със специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия”, „Хотелиер” със специалност „Организация на хотелиерството”, „Ресторантьор” със специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения” или специалност „Кетъринг” и професия „Готвач” със специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки".
Магдалена Тодорова - преподавател по "Информационни технологии" в ПГТ "Проф. д-р А. Златаров" сподели в интервю за Радио Варна, че одобреният държавен план-прием за 2020-2021 година напълно отговаря на заявката на туристическия бизнес и на прогнозите за професиите в тази сфера, които са и ще бъдат актуални на пазара на труда и в перспектива за новоприетите гимназисти - неслучайно тази година броят на паралелките с прием след 7 клас, които ще обучават по професия "Готвач" е увеличен с още една.
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..
Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..
65% от жилищата във Варна се купуват с цел инвестиция, като половината от тях се препродават по-скъпо.Такъв е и процентът на купувачите, влагащи лични средства. Това каза Явор Николов, брокер - специалист в сферата на недвижимите имоти, и преподавател в Икономически университет - Варна. 63% от купувачите на имоти във Варна заплащат в брой..
23-ма историци, археолози, културолози, етнографи, хора на перото, архитекти и изследователи на богатото регионално минало на Варна и областта се включиха в новосформирания клуб "Варненски краевед". Краеведският клуб ще организира своята дейност на територията на Народното читалище "Варненски будители - 1926" по график, като в библиотеката на..