Не помня да съм се карал някога с някого. Човек трябва да е скромен и добър, да внимава да не нагрубява хората.
Това е мъдрата житейска философия на столетника и ветеран от Втората световна война Иван Куркутлиев от варненското село Чернево. Той отпразнува преди дни своя стотен рожден ден. Радва се на две дъщери, четирима внуци, трима правнуци и трима праправнуци. Неговият род идва от село Коркут. По-късно семейството му се преселва в Чернево, където ги наричали „куркутлии“, а така прозвището им постепенно се превръща във фамилно име.
С нескрито вълнение дядо Иван казва, че родният му край му е най-свиден. Работил е като железничар, а професията му е предоставила шанса да пътува извън пределите на страната. Стигнал е чак до Сибир. Спомня си руския град Тюмен, който оставя в него много добри впчаталения. Но и до ден днешен Варна и Чернево си остават най-любимите му места.
Рецептата му за дълголетие е простичка. Човек трябва да живее в хармония с околните, да страни от конфликтите. Никога не се е карал и на децата си. Възпитавал ги е да бъдат честни и добри. Достолепната си възраст дължи и на здравословното хранене. За закуска винаги пие билков чай с мед, а месото рядко присъства в менюто му. „Аз съм въздържател. Не пия вино, ракия - изобще не употребявам алкохол“, казва столетникът. Опитвал си по-малко, но само като изключение, за да прикани някой гост към трапезата.
Най-голямата му богатство са наследниците му, но споделя, че човек трябва и да се стреми да осигури добре живота си. Пожелава на всички да стигнат 100 години, да се хранят добре, да работят достатъчно, за да бъдат добре.
Повече чуйте от интервюто на Даниела Стойнова със столетника:
Ивалин Славов е свещеник в Катедралния храм "Успение Богородично" във Варна. Той е роден в Исакча, Румъния. Майка му е с руски корени, а б аща му е българин. О тец Ивалин е учил и в България, и в Румъния. Завършва Духовната семинария в София и Богословския факултет на университета в Букурещ. Служи в храма в Асеновград, а през 2006 г. Светият синод..
Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от..
Поколението на подрастващите днес е поколение на зависимости от материалното. Това е поколение, при което всичко се получава веднага. Поколение, което не може да изчаква и да отлага. Това подчерта в интервю за Радио Варна проф. д-р Христо Кожухаров , ръководител на Втора Психиатрична клиника към Университетската многопрофилна болница за активно..
Не е далеч моментът, в който човек ще е междупланетен вид. Това каза Виктор Данчев, технически директор на Ендуросат - българската компания, работеща в сферата на космическите технологии. От компанията вече са изстреляли десетки сателити и обслужват стотици клиенти. Той е убеден, че футуристичната перспектива за пенсиониране на Марс, която за мнозина..
Градската художествена галерия във Варна представя арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“. Тя е проект на Нов български университет. РИ ще бъде експонирана в подпокривното пространство на галерията до 28 април. Арт инсталацията „Васил Стоилов – Архитектурни мотиви“ е вдъхновена от ръкописа от 1953 г. „Холандският пейзаж през XVII век и..
В края на 2023 г. Красимир Милчев издаде миниалбума "Пречистен". Изданието може бъде слушано във всички музикални онлайн платформи, а Lay-Zy, както е псевдонимът на артиста, наскоро пусна видео към едно от парчетата - "Наивен съм бил". "Наивен съм бил" е продължение на предходния ми сингъл, "Живот в лъжа" - разказва..
В деня, в който първият български космонавт излетя в космоса през 1979-а, читалището в балчишкото село Гурково даде възможност за среща със странстванията на първия човек от Читалище "Свобода", пипнал с ръка мегалитите в Саксайуаман, скитал из Андите, тъкал текстил по оригинална кечуанска технология, видял агротехническа лаборатория на инките и плавал..