Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Димитров: Флот без подводница е половин флот

| обновено на 18.08.20 в 10:51

Двоен празник честват днес варненските подводничари – 66 г. от възстановяване на подводничарското дело у нас и официалното откриване като музей на последната подводницата от някогашния флот -  "Слава". Честването е днес от 9:30 ч. на кея в гр. Белослав, в близост до фериботната връзка на града. Съорганизатори са Съюзът на подводничарите, Военноморските сили на Република България и Фондация Белославско стъкло”, която инициира превръщането на подводницата в музей. След дългогодишните спорове и обсъждания от Съюза на подводничарите са доволни, че подводницата ще бъде запазена. Това разказа за Радио Варна Павел Димитров, бивш командир на свързочна бойна част. По думите му след запазването на „Слава” следващата голяма цел на Съюза на подводничарите е да бъде придобита нова подводница за Военноморския ни флот, макар и втора ръка. Само така специалистите от последните екипажи на „Слава”, които са около 50 човека ще могат да осъществят поредното възстановяване на подводния флот на България, след като на 1-ви ноември 2011 г. той беше закрит с бракуването на „Слава”, отбеляза Павел Димитров:

Цялата подводница, отвътре и отвън е в състояние да бъде показана. Всичко сме правили най-вече ние от Съюза на подводничарите, с наши сили и средства, безвъзмездно. Активно участваха 15-20 човека  и по мои груби изчисления имаме над 2 хил. работни часа, за да я приведем във вид близък до този, в който е служила.

Какви дейности извършихте? Уредите работят ли, ще могат ли да бъдат демонстрирани, или по-скоро бяха козметични като боядисване и претапициране?

И едното и другото. Възстановен е командирският перископ и през него може да се гледа движението на ферибота и едната му стоянка, радиорубките, вкл. щурманска радиорубка в работно състояние с карти и измервателни прибори, възстановени са матроските койки и каютите на командира и старши-помощник командира, камбуза с баките и приборите за хранене. Старали сме се да изглежда реално, както си е било.

Когато се качвате на борда на "Слава" какви чувства изпитвате?

Аз десет години съм служил, и на тази подводница също - една година, но повечето от службата ми мина на подводница "Победа". Най-хубавите години от живота ми. Може би най-трудно ми беше тогава, но пък от тогава имам най-добри приятелства, които са си останали. И сега най-истинските ми приятели, на които мога да разчитам по всяко време са подводничари.

Проверени при екстремните условия, при които се работи под вода.

Абсолютно. Не случайно нашият девиз, на Съюза на подводничарите е "Един за всички, всички за един".

Най-голямото предизвикателство, което сте преживели с вашите колеги под вода?

Те са много. Гасили сме пожари в подводницата неведнъж, спускали сме се на дълбочина под пределната, която беше 280 метра, а имаше случай при едно дълбоководно изпитание преминахме към 300 метра и опряхме в дъното.

Флот без подводница как бихте го определили?

Половин флот. Трябва да има подводница, тъй като и за тренировката на противолодъчните кораби, които трябва да се обучават, за да неутрализират чуждите подводници, които могат да дойдат тук. Належаща необходимост и това е нашата голяма цел, след като направихме "Слава" музей, да бъде придобита нова подводница, макари втора ръка. така ще запазим нашите специалисти, които все още имаме около 40-50 момчета от последните екипажи на "Слава", за да могат да продължат поредното възстановяване на подводния флот, след като на 1 новември 2011 г. , той беше закрит с бракуването на "Слава".


Всички средства получени от продажба на билетите ще бъдат вложени в дейности, свързани с пълното възстановяване на последната ни подводница. Тя е дълга 76 метра и е широка 7 метра, а максималната дълбочина на потапяне е била 300 метра.

От август 2020 е туристическа атракция. Работното време е от понеделник до събота от 09:00 до 15:00 или с предварително обаждане. За да продължи поддръжката и възстановяването й се събира входна такса за възрастни - 12 лева, а за деца - 6 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45