Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Спас Спасов: Купените медии създават фалшива картина

| обновено на 25.10.20 в 11:02
2
Снимка: БГНЕС

"Нещата стават индиректно, чрез бюджети. Във всички градове в държавата това е практика." Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна кореспондентът на в-к "Дневник" Спас Спасов, който тази година получи Грамота от Програма "Достъп до информация" /ПДИ/ за задълбочената си работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени отпадни води, излели се във Варненското езеро от скъсан тръбопровод.

В интервюто Спасов коментира, че ако "държавата плаща на медии чрез бюджети за публичност по програми на Европейския съюз може да бъде контролирано и видимо за хората, това, което се случва в градове като Севлиево, Ловеч, Враца, Смолян - остава невидимо за гражданите. А там местните администрации харчат около един процент от бюджетите си всяка година, за да купуват буквално всички медии. По този начин няма как проблемите на града да станат ясни на широката аудитория - няма кой да ги направи публични. Картината, която създават купените медии е фалшива".

Радио Варна припомня, че това е второ отличие за Спасов от Програма "Достъп до информация". През 2016 г. той получи наградата „Златен ключ“ за разследването си за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети бе отличено в категорията журналистически материал, подготвен с използването на Закона да достъп до обществена информация.

Политическият натиск над журналистите се увеличава - това показва и петото годишно проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). Нейният председател Ирина Недева, журналист в БНР, коментира за Радио Варна, че "външният натиск от политически лица върху медиите не само че не си е отишъл, не е намалял, но и е сравнително двойно по-голям от другите центрове на влияние върху медийното съдържание".  
От вчера голяма част от журналистите в общественото радио обявиха в Отворено писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера и дипломатическия корпус у нас, че ще реагират остро при всеки опит за подмяна и вмешателство в журналистическата свобода. "Няма да допуснем медията ни да бъде зависима от политически или икономически интереси и хвърляна в нов колапс", се казва в Отвореното писмо до институциите. Тя е и в подкрепа на позицията на Генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков да не се допуска вмешателство в независимостта на общественото БНР. 
Пропомняме, че в сряда Балтаков поиска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление, както и оставката на министъра на културата Боил Банов.

Според Андон Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР.  "Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", подчерта Балтаков пред БНР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37