Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Некартираните от МРРБ дюни отварят врата за продължаващи беззакония

Снимка: БГНЕС

Десетки декара с дюни по Черноморското крайбрежие изчезнаха между две министерства - МОСВ и МРРБ. 

Все още няма конкретен и ясен отговор на писмото до министерствата на околната среда и водите (МОСВ), на регионалното развитие и благоустройството и на туризма, както и до ресорната комисия в Народното събрание, с което от „Зелени закони” питат защо има фрапиращи разминавания между картирането на дюни на МОСВ и специализираната карта на МРРБ по Черноморското ни крайбрежие. През лятото екипът на „Зелени закони” проучи дюните по българското Черноморие. Проверени са терени от Ахтопол до Шабла. На практика, картирани в кадастъра се оказали само половината от известните дюни в България. Защо десетки декари с дюни по Черноморието изчезнаха от кадастралните карти? Потърсихме за отговор Вера Стаевска, която е част от екипа на „Зелени закони” и председател на Сдружение за изследователски практики.


В публикация на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е заявен отказ да бъдат признати дюните на Вая и Иракли, картирани от  Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през 2012 година. Струва ми се малко глупаво да делим Иракли на два различни плажа. Знаете, че това се случи механично преди десетина години, когато определиха като Вая началото на плаж Иракли, за да може то да бъде концесионирано. МРРБ признава само 21 от картираните от МОСВ 40 дка дюни, и то като ембрионални дюни. Проблемът е, че в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) ембрионалните дюни са отбелязани като дюни, но за тях не важи нито едно от наказателните разпоредби на закона.

Откъде идва това разминаване в картите на двете министерства и коя е меродавната?

Меродавни са и двете и това е проблемът. Проблемът е, че екооценките се правят според картите на МОСВ. Това са официални карти на дюните в България. Когато се обсъжда възможност за ново строителство и всякакви други бизнеспроекти, се вземат предвид тези дюни, тъй като те са отразени в съответните защитени зони и територии. Но институцията, задължена да изготви единна карта на всички дюни в България, е Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК), подчинена на МРРБ. Именно от тази карта липсват картираните от МОСВ дюни. Проблемът е сериозен, тъй като в различни случаи се цитират различни карти. Концесионери и собственици на земи се позовават на картата на МРРБ и фактически, се отваря врата за продължаващи беззакония.
Остатъци от някогашните бели дюни има все още, най-вече около устието на река Вая. Нашето теренно обхождане през юни, заедно с учени от БАН и Софийския университет, констатира, че тези дюни са вече доста увредени – знаете, около устието ан река Вая има много преместваеми – и не толкова преместваеми, постройки.
Искам да отбележа, че проблемът е доста по-сериозен от конкретния случай на плажа Иракли. Цел на нашето теренно пътуване, макар и много кратко – само за една седмица, беше да обходим имоти, за които имахме предварителни данни, че има дюни, липсващи в картите. Анализите на нашите експерти за това колко и къде точно липсват продължават и до момента. Наистина, хаосът е голям, но част от проблемите са системни, повтарящи се. Това, което установихме при Китен, е, че има приватизирани дюни, които са защитени местообитания от европейска значимост, според Закона за биоразнообразието, но попадат в концесионирани имоти и се разорават, за да се увеличи...

Това, според мен, е добре организиран хаос.

Тъй като видяхме същото при къмпинги „Градина“ и „Златна рибка“, се поражда съмнение, че тези пропуски на властта не са случайни. Там има защитена местност и едновременно с това, голяма част от дюните, отбелязани като някогашни земеделски земи, са върнати при реституцията през `90-те години. Което е безумно – нали си представяте каква земеделска земя са били пясъчните комплекси? Но в момента това са не концесионирани площи, а частни терени и къмпинги, чиито собственици, може би съвсем логично, терасират, прокарват пътища, засипват с пръст, за да не потъват автомобилите на туристите. Тоест заради тези несъответствия между картите, дюните, които са изключителна държавна собственост, на много места всъщност не са.

Цялото интервю на Валери Великов с Вера Стаевска може да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00