Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Христов-Кайо: Мечтата ми е да пробягам маратоните на всички европейски столици

Според варненския музикант бягането е най-доброто лекарство срещу стреса

5
Снимка: iRun

Николай Христов, известен просто като Кайо, свири на бас китара в няколко варненски групи, сред които Pizzza и Funkaround. Освен това той е лекар, мениджър, а едно от увлеченията му е рисуването. Малцина обаче знаят, че негова голяма страст е бягането. През 2012 г. започва да тича редовно, като постепенно увеличава дистанцията, за да достигне класическите 42,150 км. От тогава до днес е бягал на десетки маратони, 15 от които – в европейски столици. Мечтата му е един ден да се превърне в първия българин, пробягал всички европейски столични маратони, които към момента са около 45. Най-хубави спомени пази от Берлинския маратон, където през 2015 г. постига най-добрия си и до днес резултат.

За Николай Христов бягането е преди всичко удоволствие. То му помага да изхвърли негативните емоции от натоварения работен ден и да остане сам със себе си – състояние, което в днешно време е лукс. По този начин той научава много за себе си и открива отговори на въпроси, които забързаното ежедневие не може да му даде. И не на последно място бягането го свързва с други изкушени от този спорт. През годините той намира много приятели по лекоатлетическите трасета, с които и до днес споделят общата си страст.

В навечерието на шестото издание на Маратон Варна 2021, Николай Христов беше гост в предаването Улица „Събота”, за да разкаже повече за живота си, свързан с бягането. Досега не е пропускал издание на сравнително младия варненски маратон, като ще се включи и тази година. Впечатленията му от трасето са, че то никак не е лесно, макар че Варна е на пръв поглед равнинен град. Именно това прави маратона интересен, а организацията, с основна заслуга на ентусиазираните доброволци, които придават на форума спортен дух и отлично настроение по цялото трасе, се доближава до европейското ниво.

Подготовката на Николай за един маратон отнема между 12 и 16 седмици. Всяка седмица се разделя на различни по темпо и натоварване бягания, 80% от които са бавни и спокойни. Една част са темпови, с които се тренира темпото, което ще се поддържа на маратона, а друга – интервални, които служат за увеличаване на скоростта или на издържливостта. Дългите бягания се наричат LSD – Long Slow Distance, и дължината им се увеличава стъпаловидно с всяка изминала седмица.

Какви съвети би дал на начинаещите бегачи, които тепърва навлизат в този спорт?

За бягането се твърди, че е най-достъпният спорт, тъй като може да се практикува дори и без обувки, понякога и аз бягам бос на плажа. Все пак бих посъветвал хората да инвестират в едни маратонки, които не е задължително да са скъпи, а да са удобни. Също така музиката в ушите, поне за мен, е добър спътник и мотиватор, особено при по-дълги дистанции.

По кое време на деня е добре да се тича?

Това всеки сам трябва да прецени, тъй като освен от циркадния ритъм на човешкия организъм, това зависи и от работния ден на човека. Лично аз нямам определено време, в което бягам. Лятото, тъй като денят е по-дълъг, предпочитам да го започна с бягане, преди да отида на работа, което ме зарежда с енергия до вечерта. А зимата, тъй като сутринта е тъмно и студено, бягам след работа.

Още ценни съвети и интересни истории от маратонските трасета чуйте в разговора на Николай Христов-Кайо с Добо Мързов в прикачения аудио файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30