Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Тополи с Иван Барбов

| обновено на 22.05.21 в 12:21

„Не си сред райски кът селце – навред могили голи – но ний те любим от сърце и славим те Тополи”. С тези думи започва химна на село Тополи, изпълнен от колектива за автентичен фолклор на местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий”. Именно в село Тополи ви отвеждаме в днешното издание на предаването „На село” по Радио Варна.

Винаги е хубаво на село. Дори и то да е голямо по площ и население, както е Тополи. Не е същото като в малките селца, но и това си има своите предимства. Направи ми впечатление колко оживено е селото. Животът тук кипи. За съжаление, както и кмета на селото Благовест Георгиев каза, в днешно време много хора свързват Тополи повече с гробищния парк. Селото обаче се гордее с изключително богата история и красива природа. То е разделено на две части - стара и нова. В новата част е дошло население от село Аспарухово или както е известно още Ченге, изселено заради строежа на язовир "Цонево". В старата част са кореняците. Двете части на селото са разделени от дере, в което растат огромните тополи, дали и сегашното му име. Има и две чешми с лековита вода. Това обаче не са единствените забележителности, които могат да се видят в село Тополи.

Първата спирка от обиколката ни с фоторепортера Румен Сарандев е местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий”, където ни посрещна кметът Благовест Георгиев. Той ни разказа за историята и развитието на селото през годините. Правят впечатление любовта и вълнението, с които той говори за своето родно село.


Хората от селото почитат изключително много родните традиции и обичаи. За празник на селото е избран 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, култура и писменост. Традиционно, всяка година се организират тържествени мероприятия.

Мястото, в което може човек да се запознае отблизо с историята, културата и традициите на селото е читалище „Св. Св. Кирил и Методий”.


Постройката се състои от два етажа. На първия са разположени главната сцена със салона и още пет по-малки стаи. На втория етаж се помещава библиотеката и уникалната етнографска музейна сбирка.Тя е микс от два различни български етнографски елемента- Тракийският и Ченгенският. Всички предмети в музейната сбирка са дарени от жители на село Тополи, през годините. Тук могат да се видят снимките на именити българи, чийто живот е свързан със селото. Сред тях е Стоян Буйнов, революционер от Инджекьой, както е старото име на Тополи. Запазена е значителна част от личната кореспонденция между Буйнов и Георги Раковски. Любопитен факт е, че в продължение на две години в селото живее и Захари Стоянов. Той е бил пастир. Има и снимка на последната останала възрожденска къща от 19 век. Вместо да бъде превърната в музей, собствениците решават да я съборят и да постоят нова.


В двора на читалището има открита сцена, където през лятото се изнасят концерти.Още с влизането в читалището се усеща духът на историята. На входа виждам и огромни табла с купите, грамотите и медалите, свидетелстващи за успехите на самодейците през годините, както на родната, така и на международната сцена. За дейността, за историята на читалището и за празниците, ни разказа секретарят Величка Иванова.


След срещата ни с кмета на село Тополи и читалищния секретар, оставаме още малко в местното читалище, където както разбрахме се намира и библиотеката. Главен библиотекар е Румяна Никова.


След хубавата ни среща в читалището, с фоторепортера Румен Сарандев се разходихме из централната част на селото. Направи ми впечатление, колко е чисто и поддържано. И е добре уредено, както казват местните жители. От кмета разбрахме, че има две църкви и един параклис, който се намира точно до централния парк. Малко по-нагоре е и новопостроената руска църква „Света Екатерина Петербургска”. Отидохме и до стария храм, строен още през 30-те години на миналия век. За съжаление беше заключен и не успяхме да влезем.


Точно до храма има къща с красив двор, в която живее Георги Тилов. Човекът си работеше нещо по градината, но след като ни видя, се спря за да поговорим. Освен с него, разговарях и с още двама местни жители - Валентина Димитрова и Стоян Борисов.


През летните месеци, село Тополи привлича и туристи, не само от България, но и от цял свят. Това е благодарение на Етнографския исторически център, известен като Музеят на куклите, който се намира във високата част на селото. Той ни потапя в пъстрите и необятни дълбини на българския фолклор. Създаден е от г-жа Димка Андреева, начална учителка от селото. Кметът я беше предупредил, че ще я посетим и още докато паркирахме с колата, тя ни посрещна пред Музея с грейнала усмивка и покана за кафе. Преди 15 години тя превръща дома си в място, в което историята и традициите оживяват със стотиците малки и големи кукли.Те са облечени с национални носии от различните краища на България, лично ушити от нея. След топлото посрещане,  тя ни показа една от най-атрактивните кукли в музея – кукерът бай Благой. Главата му е измайсторена от череп на елен. Облечен е в носия от родното й село Аспарухово. Препасан е с чамове, чийто звън чухме с влизането. Г-жа Андреева ни разказа с трепет и вълнение как е създала музея и как се е развил той през годините. Разказа ни и за срещата си с японски туристи.


Сред традиционните празници на селото е и фолклорният събор „Тополи пее и се смее”, който се провежда в последната неделя на месец август. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54

Плажната ивица на плаж Кабакум тъне в мръсотия и с две строителни площадки на първа линия

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мръсотия и строителни площадки в двата края на плажа на Кабакум посрещат местни и посетители на иначе един от най-предпочитаните плажове във Варна.  Не липсват и..

публикувано на 15.05.24 в 07:40