След уличните кафе автомати, млекоматите и вендинг машините за студени напитки и бързи закуски, във Варна вече заработи и първият автомат за мед. Вендинг машината за натуралния пчелен продукт се намира във варненския квартал „Чайка”, до пазарчето от около 20 дни.
Идеята е на младия и предприемчив пчелар Димитър Желязков. Той се занимава с отглеждане на пчели и производство на мед от близо 20 години, като в началото е било просто негово хоби.
В крак с новите технологии, където всичко е „смарт” – от английски „умно, интелигентно”, Димитър кръщава и автомата за мед – Smart пчелин. Всичко, което той предлага е изцяло негова продукция, за която гарантира, че е чиста и натурална.
Заедно със семейството си Желязков отглежда 360 пчелни семейства. Истинският пчелин, където трудолюбивите пчели работят, се намира в гора в близост до село Доброплодно и е отдалечен на 4 км. от населени места.
Продукцията много зависи от климатичните условия и сезонния добив, разказа пчеларят. В момента машината предлага два вида мед: единият е букет от акация, глог и мащерка, а вторият – букет от липа, драка, слънчоглед и магарешки бодил. Разфасовките са две – буркани от 500 гр. и 800 гр.
Идеята на пчеларя е да получи обратна връзка от крайния потребител и да направи дистрибуцията по-лесна и достъпна. Вендинг автоматът предизвиква вниманието на варненци. Повечето приемат с интерес и одобрение иновацията.
Въпреки че битува митът, че медът не се разваля, Димитър Желязков обясни, че е необходима подходяща температура за съхранение на пчелната продукция. В смарт пчелина се поддържат около 13-14 градуса температура, за да стои медът кристализиран.
Село Кумановo отбелязва празника си в неделя в годишен събор. Фолклорна програма, с участието на оркестър и танцовите състави от читалището, ще зарадват жителите и гостите на селото в центъра. Това каза Атанаска Палашева, кмет на населеното място. Празникът е с плаваща дата и се провежда 50 дни след Великден, обясни Палашева. В църквата ще бъде отслужена..
Между 15 и 25 лева е цената на черешите на един от варненските пазари, видя репортер на Радио Варна. Въпреки традицията на Черешова задушница утре да се раздават череши в памет на починалите близки, то интересът към този плод е слаб. Предлагането на пазара е от предимно вносни череши от Румъния и Гърция. На варненските пазари може да се намерят и..
Развитието на приложението на изкуствения интелект и етичните проблеми, свързани с използването му, обсъждат в Икономическия университет във Варна наши и чуждестранни експерти на форум, който продължава днес и утре. В конференцията участват специалисти от Израел, САЩ, Румъния, Турция, Ирландия, Китай и България. Варна домакинства..
"10 години изкуство с кауза“ – така звучи равносметката на обединението за социално изкуство 100ЛИЦА, което вече десетилетие провокира, вдъхновява и обединява чрез култура. Създадена като част от кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица, инициативата остава вярна на мисията си – да променя обществото чрез силата на смисленото изкуство...
Курбан байрам е време за духовно пречистване, прошка и солидарност към нуждаещите се. Това подчерта в навечерието на големия мюсюлмански празник Курбан байрам районният мюфтия Исмаил Ахмедов. Нека споделим своя курбан, изоставяйки всякакви лоши навици и се постараем да станем по-смирени, допълни той. Курбан байрамът е празник на..
Във Варна деца ще имат възможност да изработят свещи от пчелен восък по време на творческа работилница. Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, обясни Свилена Велчева от центъра. По повод Световния ден за опазване на околната среда центърът ще бъде отворен за посетители днес. С темата за пчелите и защо те са..
„Аперитивът е вечерната молитва на французите“ е казвал писателят дипломат Пол Моран. Традицията, която е разпространена в редица държави в Западна Европа обаче съвсем не произлиза от неговата родна Франция, а от Италия. Появява се за първи път в края на XVIII век, когато Антонио Бенедето от Торино създава вермута – ароматното и подсладено..