Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Алексиева за допирните точки между източната йога и западния човек

Как йога разглежда човека - отделя ли физическата от емоционалната и духовната ни страна, с този въпрос започва разговорът на Валерия Василева  с Искра Алексиева, сертифициран преподавател по йога от Българската федерация по йога и НСА "Васил Левски".

"Да започнем оттам, че коренът на думата "йога" означава "единство. Йога разглежда човека като една единица, между физическо, ментално, емоционално, психическо и духовно състояние, които през целия ден се сменят.  През тези състояния ние преминаваме и на база на това би следвало да сме в баланс. Баланса се постига чрез физически упражнения, дихателни техники, от там навлизаме към медитацията. Три са ключовите думи: самодисциплина, която води до сепознание, а чрез себезнанието ние достигаме до себеотдаване".

Т.е. човекът е единство, но преминава през различни състояния във всеки един ден?

Всичко това се случва благодарение на ума, в които се зараждат мислите, мислите се претворяват в емоции, и така ни водят в определена посока. Когато дойде емоция на радост, тялото става много енергично,Когато човек е жизнен и радостен, обикновено отваряме гръдния кош, раменете са назад и вървим сякаш в полет. И обратно, тук е важно самонаблюдението, когато човек е тъжен и нещо се случва отвътре, тогава автоматично затваряме раменете, отпускаме брадичката, т.е. затваряме сърдечната област, там където е любовта.

Тялото е физическият израз на всяка една неизречена емоция. Гняв , завист, ревност – това е онази наша тъмна страна, която бе следвало да подхождаме с разбиране и приемане.

Целта на йога практиките е да обърнем цялото си внимание към нас, чрез самодисциплина , която води до себепознание, да знаем във всеки един момент как се чувстваме, от там идва себеотдаването.

Трябва ли да бъде трудно, когато говорим за физическата страна на йога, да се предизвикваме с трудни пози?

Самата дума асана означава „без усилна поза”, разбира се за да се достигнат някакви резултати на физическо ниво е нужно да преминем малко зад ръба на болката, но не на всяка цена.

Не е нужно да стоим на стойка на глава за да получим разбиране за себе си. Разбира се това е една прекрасна асана, но има и доста по-леки и приятни движения като Паванмуктасана от антиревматичната серия. Със нея се преминава през всички ставни повърхности. В ставите ни се отлагат токсините, така че колкото по-раздвижени и по-гъвкави са ставите ни, толкова по-дълго ще ни служат.

Не е нужно човек да изпълнява трудни асани за да поддържа в добър тонус своето тяло. Примерно упражненията за гръбначния стълб, основните три движения са екстензия, наклон на дясно и на ляво и ротация. Три движения, които ще ни помогнат да преминем през целия ден, и съответно да поддържаме гръбнака си активен и здрав.


Защо в последно време толкова много се спекулира с понятието "медитация"? Много хора пропускат заниманията с физически упражнения, физическата активност и дихателните упражнения и пристъпват направо към дълбоки медитативни техники с надежда това да успокои ума, да им даде яснота и т.н. - правилно ли е това?

За да навлезе човек в медитация той трябва да остане в стабилна поза, в пълна неподвижност. Медитацията се случва за секунди. По-добре е да започнем с нашето физическо тяло, как се чувстваме в определения момент, след това идва ред на дихателните техники, успеем ли да контролираме ума, сме успeли да контролираме емоциите. А медитацията би могла да се случи дори когато наблюдаваме небето. И за части от секундата осъзнаваме, че ние не сме една единица, а всички сме едно.


Може ли йога да се учи по книга?

Всичко, което идва от изтока е адаптирано за нас, хората на запад. Но като цяло философията на йога си остават, въпросът е до колко умът ни е отворен да поеме част от нея. На първо място човeк би следвало да започне с физически пози, които след системно, а спорадично изпълнение, ще доведат до желанието човек да се занимава с дихателни техники. От грубото към финото.


Къде и как е подходящо да се практикува йога - на открито, в зала, индивидуално или групово? Как да се включим онлайн в една йога практика - плюсове и минуси?

Много е модерно в момента да се практикува йога на плажа, на пясъка. За мен това не е много удачен вариант, тъй като има пози, които изискват стъпалото да е на твърда опора. Йога е едно обръщане към себе си. Ако ние отидем да посрещаме слънцето, а там има компания, която излиза от нощно заведение няма да се получи. Но за пранаяма, дихателните техники, е изключително добре да се провеждат на въздух - край морето, на планина.

Относно груповата практика, в йога залите не е препоръчително да има огледала, йога не е състезание. Останете във собственото си пространство, оставете другарчето до себе си. Това ни е излишно. Индивидуалните практики работят добре, когато са съобразени с индивидуалните нужди на човек.

Всички тръгваме да променяме хората и ситуациите, т.е. външния свят, а промяната би следвало да започне от нас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10

Има ли токсини в мидите?

Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността: „Не е необходимо да се взема такова..

публикувано на 11.06.24 в 08:35
Явор Дачков

Явор Дачков за изборите: Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от злоба един към друг

Нагласите за изборите 2 в 1  -  за Народно събрание и Европейски парламент, които са поредни и с предизвестен край, са очаквани, и политици и избиратели са изморени. Така журналистът Явор Дачков коментира резултатите от вота и си обяснява вялата кампания с липса на идеи и политики.  Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от..

публикувано на 10.06.24 в 17:26

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35
Даниел Стефанов

Политолог: Правителството е по-важна институция в изграждане на европейската политика и отстояване на българската позиция

Стабилното правителство е по-важна институция в изграждане на европейската политика и отстояване на българската позиция, отколкото европейските депутати. Това каза Даниел Стефанов, политолог и изборен експерт, в изборното студио на Радио Варна. Българските партии трябва да развият усещане за коалиционност, защото няма в скоро време да има партия, която..

публикувано на 09.06.24 в 21:20

Яница Петкова, "Галъп": Преговорите за правителство ще са трудни

Следващият парламент ще е фрагментиран, разговорите за съставяне на правителство трудно ще се проведат. Това каза социологът Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан" в изборното студио на Радио Варна. Това е най-ниската избирателна активност, която сме отчитали досега, посочи тя. Според нея за това са допринесли и нагласите..

публикувано на 09.06.24 в 21:10