Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По време на миграция: Соколи и орли щурмуват Варна

Организират наблюдение на мигриращи птици в района на Варненското езеро

2
Снимка: БГНЕС

За 28-ма поредна година България се включва в Европейските дни на птиците, които ще се проведат на 2 и 3 октомври. Те ще бъдат отбелязани с различни събития в цялата страна, организирани от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Целта е хората да се запознаят отблизо с особеностите на тяхната миграция, която е съпроводена с много застрашаващи ги фактори.

"Това е едно от най-големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам. За 27 години в него са взели участие повече от 1 милион души, които са наблюдавали над 75 милиона птици", каза за “Радио Варна” орнитологът Свилен Чешмеджиев.

Варненци ще могат да наблюдават мигриращите птици на 2 октомври (събота) от 9.00 часа в района на Варненското езеро.

"По време на миграция, птиците се сблъскват с различни трудности и препятствия, които ги застрашават. Основните заплахи са пресушаването на местообитанията за почивка и изсичането на горите, а много често те стават и обект на отстрел от страна на бракониери. Особено трудно е за птиците, които мигрират на юг за първи път, като младите щъркели и някои грабливи птици", коментира Свилен Чешмеджиев.

Често се случва в периода на миграция, да срещнем грабливи птици като орли и соколи и в градски условия. 

"По време на миграция, някои видове соколи и орли спират да нощуват в градска среда, най-вече в парковете. Едно от любимите им места във Варна например е Морската градина", обясни експерта. Той допълни, че не е изключено да срещнем някои видове соколи като черношипа ветрушка или сокол-скитник, които намират благоприятни условия за гнездене в градска среда. Те се хранят с полудивите гълъби и врабчета.

Климатичните промени също влияят на миграцията на птиците, каза още Свилен Чешмеджиев. Той даде за пример белите щъркели, които често остават да зимуват в южните части на България заради по-меката зима.

България запазва едно от първите места по биоразнообразие на птиците в Европа. У нас се срещат 425 вида птици. Не са малко обаче и застрашените видове. Сред тях са царският орел, египетски лешояд, ловните соколи, червеногушите гъски, къдроглави пеликани, червеноопашати потапници и други.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването на училище ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54

Плажната ивица на плаж Кабакум тъне в мръсотия и с две строителни площадки на първа линия

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мръсотия и строителни площадки в двата края на плажа на Кабакум посрещат местни и посетители на иначе един от най-предпочитаните плажове във Варна.  Не липсват и..

публикувано на 15.05.24 в 07:40

Еманюел Макрон препоръча Варна като туристическа дестинация в социална мрежа

Варна бе спомената на първо място сред други градове като Сплит, Рим, Лисабон и Залцбург.  Това става по време на рубриката „отговори на Младите за Европа“ в социалната мрежа, популярна сред млади хора, Инстаграм. Там президентът на Франция коментира любопитни за французите теми, като един от въпросите беше „Коя дестинация бихте ни посъветвали да..

публикувано на 14.05.24 в 17:51

На 19 май жителите на Балчик да се оглеждат за дарове от националната кампания "Зелено четене"

В четвъртото издание на Национална кампания "Зелено четене" Балчик се включва чрез читалище "Васил Левски". На 19 май жителите и гостите на Белия град да се оглеждат за книгодарове, приканва за участие читалищният секретар Елица Стайкова. Петдесет български автори са дарили свои книги, които тя се надява да достигнат до повече хора. Търсете ги на места..

публикувано на 14.05.24 в 17:31