Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Предпразнично" на изложба в село Орешак

| обновено на 05.12.21 в 09:55

„Предпразнично“ - така е озаглавена изложбата-живопис на художниците от Варна Даниела Драгнева, Пепа Димова и Явор Витанов. Експозицията е подредена в кметството на близкото до Варна село Орешак. Поканата за изложбата е от кметицата на населеното място Нели Анастасова и е част от празничните прояви там през декември. 

Експозицията ще остане седмица в една от залите на кметството, а откриването е в неделя, 5 декември, от 10 часа и 30 минути. 


Необходимостта от изкуство не е само в големите градове, а навсякъде където има хора отворени към творчеството, казват авторите на изложбата. Пепа Димова, казва че в селата вече има много млади хора и е хубаво и там да се правят изложби, по-възрастните също се вълнуват. 

"В съседното село Климентово, има хубава изложбена зала и се надяваме и там да направим експозиция някой ден", допълва Димова. 

А тя се представя в изложбата с десет акварела на зимна тема:

"Една от картините ми се нарича „Трявна през зимата“. Трявна ми е любимия град и затова го рисувам. Нарисувала съм и една риба, която е за Никулден. Радвам се, че правим тази изложба през декември, защото следват много празници, много именни дни и може би хората ще пожелаят да имат картина, която да подарят на любим човек."

Трявна през зимата на Пепа Димова

Даниела Драгнева също се представя с акварел в изложбата. Казва, че идеята на експозицията е хората да се докоснат до изкуството на тримата автори, а и до тях самите в навечерието на светлите рождественски празници. 

"Основно рисувам цветя. Мисля че цветята са празничното нещо, което присъства винаги, независимо от сезона. Другите ми творби са няколко морски пейзажа и ръчно изработени коледни картички. Когато човек рисува, някак си, той се освобождава от това, което е около него. Той се вглъбява в мислите си и това, което иска да предаде. Аз смятам, че всички ние искаме да предадем свобода, радост и дори веселие", допълва Даниела Драгнева.

Любимите цветя на Даниела Драгнева

Явор Витанов вече 40 години е в изкуството и е добре познат на ценителите. Има над 100 изложби, но винаги се радва да гостува в село Орешак. 

"Гостуването в селото вече ни стана като традиция. И ние се вълнуваме и всички останали. Радвам се, защото се превръща в събитие, празник за общността, дори на международно ниво, защото в Орешак има и чужденци", казва Витанов.

Той представя 20 картини в типичния за себе си маслен стил:

"Обхванал съм всички сезони – пролет, лято, есен и зима, има морета. Общо взето това с което ме познават хората отпреди, продължавам в същия стил." 

Пейзаж от Явор Витанов

Чуйте цялото интервю в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20