Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно се прави комедия

Една вечер. Един глупак. Една история за лицемерието. За нуждата да се почувстваш повече от другия. За капаните, които сами си поставяме. И един голям въпрос: Кой е глупакът?

Отговор търси първата премиера за 2022-а година в Драматичен театър "Стоян Бъчваров". "Вечеря за глупаци" е комедия от Франсис Вебер.  Режисьор на спектакъла е Николай Кенаров. В интервю на Светлана Вълкова той споделя:

Това е една от най-добре написаните комедии, които съм срещал. Това е ситуационен тип комедия, която е лек жанр.  В тази пиеса авторът много добре е уловил категориите хора и проблематиките при сблъсъка между тези хора. В нея има плът, има смисъл. Реших да се обърна към нея, защото реших, че мога да направя повече от това, което съм виждал – гледал съм единия филм и едно представление. Реших, че е подходящ материал за моя първи сблъсък с комедията, защото това е една доста добре написана комедия, която има добре зададени теми  от автора и няма нужда аз да си ги измислям или привнасям.

Да припомним какво разказва „Вечеря за глупаци”.

Разказва за порочната практика на група заможни господа, които си канят един глупак на вечеря и го оставят да говори под някакъв претекст, без той да знае, че е жертва на една такава вечеря. Те се забавляват на негов гръб. Глупакът помага на човек да преобърне лошо построения си живот, за да го изгради отново, макар да е под въпрос кой е добрият и кой е лошият път.

Какво ново внасяте в този текст, в тази пиеса? Казахте, че това е бил импулсът Ви да я направите.

Навсякъде в това, което съм гледал, глупакът се приема за глупак. Аз се опитвам да избягам от това нещо. Опитвам се да направя глупака като човек, който има различни интереси и не съзнава в каква ситуация се намира. Не гоним това той да бъде някакъв глупак, напротив –  защитаваме го докрай. Той е човек в подем. На него са му се случили някакви сътресения в живота и ние го хващаме в момент, когато ги е преодолял. Тази вечеря за него е израстване. Тази покана от заможния издател, който иска да напише книга за неговите произведения /той прави макети от кибритени клечки/,  е нова крачка в живота му. Той ще продължи живота си по по-добър начин. Това не съм гледал досега. Смятам, че е верният житейски подход.

Глупак е доста разтегливо понятие. Глупак в очите на кого, за кого? Какво е определението за глупак?

Ние всички сме глупаци в някакъв смисъл. Това казва и авторът. Със сигурност някой някъде смята, че съм глупак, колкото и да се смятам за интелигентен и невероятен. Засяга се темата кой как се възприема. В крайна сметка сме и глупаци, и много интелигентни, и прекрасни, и големи тъпанари понякога. Тази истина съдържа пиесата.

Забавно ли е по време на репетициите или е тежичко, или и двете?

И двете, защото изисква много голямо усилие да се опитваш да не гониш комедията, да се опиташ да разбереш какво ги движи тези хора, защо са тук и какво искат. Добрият автор дава възможност тези персонажи да бъдат защитени, колкото и парадоксални да са те. Да бъде защитен дори този надменен човек, който откровено се подиграва на някого, заради неговото  нещастие. Да бъде защитена и любовницата му,  която е едновременно любовница с други двама-трима, но го обича докрай. Това изисква усилие да избягаш от идеята за смешка, а да се съсредоточиш в човека и неговата същина. Забавно е на репетиции, но трудно се прави комедия.

Премиерните представления са на 8 и 9 януари от 19 часа на Основна сцена на театъра.

Цялото интервю с режисьора Николай Кенаров чуйте в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05