Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи сметки за ток и ниски компенсации, бизнесът призова държавата за адекватни мерки

Снимка: Алами/Ройтерс

Високите сметки за ток, които са се увеличили тройно и в същото време ниският процент на компенсациите от страна на държвата, предизвикаха недоволството на бизнеса. От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията разпространиха писмо до медиите, в което изразяват своето възмущение и приканват държавата да вземе мерки. В позицията си двете съсловни организации дават конкретен пример със собственик на заведение, чиято фактура за потреблението на тока за февруари е на стойност 14 000 лева, а държавната компенсация възлиза на малко над 118 лева.

"Ако преди няколко месеца цената на тока за мгаватчас беше 119 лева, както за бита, така и за бизнеса, от началото на тази година цената е скочила тройно и е средно по 370 лева. Държавата компенсация в момента е 75% над договорения праг от 186 лева на мегаватчас. Тук обаче има и още едно условие - помощта не може да надвишава 250 лева за мегаватчас", коментира Сотиров.

"Миналата година сметките за тока за януари на заведенията са били около 4 хиляди лева. През тази година, при едно и също потребление, те плащат вече по 14 хиляди лева. Като се приспадне държавната компенсация, на собственика на заведението му остава да плати 11 хиляди лева. Това отново е близо три пъти по-висока сума в сравнение с миналата година", обясни Марин Сотиров.

Той допълни, че надвзетите суми са част от свръхпечалбата на АЕЦ Козлодуй, която е над 800 милиона лева. Според анализи на работодателските организации, за обезпечаването на бизнеса са необходими около 580 милиона лева без тавана от 250 лева.

Според него, високите сметки за ток ще доведат и до увеличение на цените.

"Всяко заведение има три основни пера на разходите - за наем, заплати и осигуровки и за ток. И докато наемът и заплатите и осигуровките не се променят, то при електроенергията нещата стоят по различен начин. Цените на стоките и продуктите, с които работим, също се повишават всеки ден от порядъка на 15-20%. Така собствениците не могат да калкулират и да изчислят себестойността на продукта и на каква цена да го предложат на клиента", обясни още Сотиров.

В сряда предстои среща между работодателските организации с представители на държавата, на която работодателите ще предложат отпадане на тавана на компенсацията за тока от 250 лева на мегаватчас. Според Марин Сотиров, ако държавата не прояви разбиране, не е изключено да се пристъпи и към протестни действия.

Заместник-председателят на Сдружението на заведенията в България каза още, че отдавна няма работещи мерки за подпомагане на туристическия бранш. Относно очакваното отпадане на мярката 60/40 през юни, Марин Сотиров коментира, че след промените в нея, на практика, тя е станала неизползваема за бизнеса.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парно, ток и топла вода с по-ниска цена във Варна

Средното увеличение на цената на тока от утре за битовите потребители е с 1,77%, реши КЕВР. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49% . Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане , на което бяха поканени всички..

публикувано на 30.06.24 в 13:23
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията ще започне в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13

Живеещите около ВСУ поискаха яснота кога ще приключат ремонтите

Живеещи в района около Варненския свободен университет и м.Ален мак се събраха днес на среща, за да обсъдят бъдещите си действия срещу безкрайните ремонти - нов протест или блокиране на пътя. В срещата се включи и кметът на Варна Благомир Коцев. Те поискаха от него ясна визия за инфраструктурните ремонти в района и отговор на въпроса..

публикувано на 30.06.24 в 11:10
Централен пазар Варна

Плодове и зеленчуци с по-високи цени през изминалата седмица

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро се повиши с 0,24 на сто.  Сред..

публикувано на 30.06.24 в 10:25

Нова цена на тока от утре. КЕВР днес решава каква да е тя

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода в сила от 1 юли. Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията...

публикувано на 30.06.24 в 10:23
Летище Бургас

Летище Бургас посреща туристи от Узбекистан

Първият полет от Узбекистан на Летище Бургас се очаква днес в ранния следобед.  Близо 150 души ще пристигнат на почивка по Южното Черноморие от Ташкент. Те ще бъдат посрещнати официално с воден салют от ръководството на летището.  На събитието ще присъства българският посланик в Узбекистан - Стояна Русинова.

публикувано на 30.06.24 в 09:15