Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Брилянтин" на варненска сцена

Рокендрол мюзикълът в стила на 50-тегодини „Брилянтин“ ще има предпремиера на 18 и 19 март в Държавна опера-Варна. Премиерата ще е на 23 юни в Опера в Летния театър

Имаме щастието нашият театър, с нашата гледна точка и нашия каст, да представи за пръв път този прекрасен мюзикъл на българска сцена, казва режисьорката Сребрина Соколова.

Мюзикълът е създаден преди 50 години, неговата сценична премиера е била през 1971 г., а филмът от 1978 г.с Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, който прави мюзикъла още по-популярен, става най-касовият филм за годината. Нашата постановка представлява една симбиоза между театралната и филмовата версия с много нови песни, взети от филма. „Брилянтин“ отразява зараждането на рокендрола, така че любителите на този непреходен жанр ще бъдат подобаващо възнаградени.

Що се отнася до самата дума, „грийзъри“ идва от английското “grease” – грес, мазнина, но понятието „грийзъри“ има много по-широк смисъл. То е синоним за онази контракултура на емигрантите, които търсейки мястото си в страната на неограничените възможности, масово се вливат в не особено привлекателната за обикновения работник металургична промишленост. Към този детайл се добавя и характерното, най-вече за латиноамериканците, приглаждане на косата, което се превръща в запазена марка на непокорните и свободолюбиви млади „грийзъри“ от 50-те години на миналия век. Мюзикълът „Брилянтин“ има предвид точно тези тийнейджъри, с тяхното желание за свобода и стремеж да да заявят себе си. Впрочем Елвис Пресли със стилизираната си лъскава прическа използва буквално същата визия – разказва пред Виолета Тончева Сребрина Соколова.

Мюзикълът е много по-въздействащ от филма, според мен - казва диригентът Страцимир Павлов. Шоуто на сцената е невероятно. "Брилянтин" описва точно периода, в който понятието "американска мечта" е било в силата си. Тази захаросаност, която виждаме, е била реална - всичко е трябвало да изглежда лъскаво, пластмасово, светещо, неоново... Позитивно, леко, енергизиращо е цялото преживяване. Що се отнася до музиката в мюзикъла...има една история защо музиката в България от тези години звучи толкова различно от всяка друга по света: в хармоничния език на музиката има една последователност от акорди, която е била забранена за ползване за известно време у нас, защото е напомняла на американската. А точно тази последователност от хармонии е матрицата, върху която е изградена музиката в "Брилянтин".  Какво още разказа Страцимир Павлов - чуйте в звуковия файл:


БРИЛЯНТИН

Мюзикъл от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд

Режисьор Сребрина Соколова
Диригент Страцимир Павлов
Сценограф Иван Токаджиев
Художник костюми Ася Стоименова
Хореограф Надя Димокова
3D mapping –Тодор Тодоров

В ролите:

ДАНИ – Велин Михайлов
САНДИ – Лилия Илиева, Марина Георгиева
БЕТИ – Волена Апостолова, Моника Иванова
КЕНИКИ – Даниел Христов, Светлозар Начев
ДУУДИ – Йоан Попов, Калоян Лулчев
СЪНИ – Георги Тодоров, Тихомир Трифонов
РОДЖЪР – Борис Атанасов, Георги Иванов
ФРЕНЧИ – Зои Бошнакова, Кристина Топалова
МАРТИ – Антония Кундакова, Ирен Лазарова
ДЖАН – Мойра Янкова, Николета Велчева
ПАТИ – Василена Кънчева, Мария Анастасова
МИС ЛИНЧ – Антоанела Петрова
ТРЕНЬОР – Илко Захариев, Николай Димитров
ВИНС ФОНТЕЙН – Нейчо Петров – Реджи
ДЖОНИ КАЗИНО – Лев Караван
ЮДЖИЙН – Даниел Христов, Георги Иванов
ЧА-ЧА ДЕ ГРЕГОРИО – Лилия Илиева, Марина Георгиева
ТИЙН АНГЕЛ – Йоан Попов, Калоян Лулчев
Участват още: Кристалена Стоянова, София Лулчева

Предпремиера – 18, 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Премиера – 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 28.05.24 в 15:23

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE): Планината е най-голямото ми вдъхновение

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) Близо 30 години италианската банда RHAPSODY OF FIRE разказва под формата на пауър метъл своите фентъзи истории. В края на май групата ще издаде третата част от тяхната "The Nephilim's Empire Saga" под името „Challenge the Wind”, а в средата на юли тази година и ще свири на четвъртия „Мидалидаре – Рок в..

публикувано на 27.05.24 в 08:20

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25