Пролетта е сезонът, в който природата започва да се пробужда от дългия зимен сън, растенията разцъфват, а времето се затопля. Така дългоочакваното повишение на температурите и слънчевите лъчи зареждат хората с оптимизъм, вдъхновение и повече добро настроение. Но те вървят ръка за ръка и с физическото изтощение на организма в този период, по-известно като пролетната умора.
Психолози дават различни съвети за това как да се справим с това състояние на умора. Сред тях са повече сън, разходки сред природата и не на последно място да забравим хранителните навици от зимния период, в който традиционно приемаме повече тежка храна.
Постите и пролетната умора
Според здравния инструктор Ники Суков един от начините да се преборим с пролетната умора чрез храненето е да се обърнем към старите български традиции, в това число и постите.
"Постите насочват изключително много вниманието ни към живата, истинската и прясна храна като плодовете и зеленчуците. Не бива да приемаме поста като ограничение, а като възможност да изчистим организма си и той да започне да дава сигнали за живот и възобновяване към цялото тяло", каза Суков.
Повече витамини и магнезий
"Традиционните пролетни храни като пресните плодове и зеленчуци, салатките, зеленият чесън и зеленият лук - те съдържат микронутриенти като витамин C или магнезий, които стигат до всички точки на тялото и намаляват ефекта на умората. Те дават възможност на тялото ни да работи по-добре, да сме по-енергични и да чувстваме ситост от по-малко храна", обясни здравният инструктор.
Повече вода
"В този период е хубаво да повишим леко приема на вода. По този начин можем да си решим проблемите със задържането на токсините, защото именно водата помага за тяхното изхвърляне. Освен това, водата помага и да преодолеем по-лесно болките и дискомфорта в тялото, които се появяват при неговото възстановяване. Това е така, защото водата е основният градивен елемент и на мускулите, и на костите.
Здравният инструктор Ники Суков посъветва хората да спят повече и по-често да използват хубавото време за спорт и движение.
Бобена майонеза
Ники Суков, който обича да изпробва нови и здравословни рецепти, сподели своето най-ново откритие - а именно бобената майонеза. Според него в сезона в който хапваме повече салатки тя е едно прекрасно допълнение към тях под формата на дресинг.
Необходими продукти:
Боб (предварително изкиснат и сварен)
1 лъжичка дижонска горчица
ядки кашу (предварително изкиснати)
сол и оцет на вкус
Всички тези продукти се пасират до получаване на гладка и пухкава смес, която можем да сложим в буркан и да съхраняваме в хладилник поне една седмица.
Подробностите в звуковия файл:

Ако има ръст на цените на горивата заради американските санкции върху руските петролни компании "Лукойл" и "Роснефт", той няма да надхвърля 10%, а поскъпването ще е краткосрочно за не повече от две седмици. Това прогнозира икономистът Красен Станчев , основател на Института за пазарна икономика. По думите му от 2000-та година насам делът на..
Учителката по изобразително изкуство Наталия Николова, която от повече от две десетилетия организира творчески работилници с еко насоченост за децата във Варна, организира безплатни зелени часове в училище. Заниманията са адаптирани спрямо възрастта на децата и се провеждат и в детските градини. Часовете започват с презентация тип лекция на тема..
Впечатляваща семейна история, която обхваща някои от най-болезнените години за България през 20. век, вдъхновява дебютния роман „Реките на времето“ на Евгения Кръстева-Благоева, доцент по антропология в Нов български университет . Всичко в тази книга наистина се е случило. То е съхранено в родовата памет на два български рода, а чрез съдбите на..
Варненският ветроходец к.д.п. Светлозар Тенев тръгва на околосветска обиколка със своята лодка. Очаква се той да потегли от Варна днес вечерта и да измине 26 хиляди морски мили, броени дни след като отбеляза 70-ия си рожден ден. Днес текат последните приготовления. Не се тревожа за себе си - знам какво мога и какви са възможностите ми. Надявам се..
Най-големият проблем на пазара за неждвижими имоти в момента са фалшивите обяви. Това каза за Радио Варна Атанас Аргиров, председател на регионалната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ във Варна. Клиентите не могат да ги различават, като това е трудно дори и за брокерите, но ние познаваме пазара и можем да се..
Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...
След трагедията край Созопол експертите настояват за спешни мерки и реален контрол върху автошколите. Днес Европейската комисия обяви последните данни за пътната безопасност, според които България отново е сред държавите с най-много жертви по пътищата – 74 загинали на милион жители, веднага след Румъния (78). На този мрачен фон страната бе разтърсена от..