Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професии на бъдещето в Техническия университет във Варна

Тази година Техническият университет във Варна празнува своята 60-годишнина. С тържествен концерт от 17 часа на 14 октомври във Фестивалния и конгресен център ще завършат празничните инициативи на висшето училище. Президентът Румен Радев е патрон на юбилейните събития. 

Ректорът на университета проф. Венцислав Вълчев, каза за Радио Варна, че бюджетът в последните три години е увеличен със шейсет на сто.

"Заплатите на академичния състав са увеличени със 75%, скоро ще станат 100%. Всяка година приходите ни и привлечените средства по европейски проекти са 3-4 милиона лева. Това е извън бюджета.За три години броят на чуждестранните студенти е умножен по пет", уточнява проф. Вълчев.

Университета привлича млади хора към екипа си. Докторантските стипендии, и на национално ниво, са повишени на хиляда лева.

"Тази година имаме 57 докторанти, тоест интересът е голям и от младите хора, което доказва, че университетът остава млад, въпреки че навършва 60 години", казва проф. Вълчев.

Университетът работи по европейския проект "Цифров двойник на световния океан". В него един от прототипите са очила за капитана, с които той да вижда на тъмно и в мъгла.

"Нещо като подводен GPS и да може да управлява кораба. Това веднага ще доведе до повишаване на пропускателната способност на всеки канал и на всеки пристан. Това е една от крайните цели на проекта", обяснява проф. Вълчев.

Около 5 хиляди студенти в три професионални направления се обучават в момента в Техническия университет във Варна. Тази година бяха открити четири нови специалности - киберсигурност, автомобилна електроника, изкуствен интелект и строителен мениджмънт. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 01.10.24 в 13:25

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33