Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрономи откриха огледална галактика на Млечния път

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чудили ли сте се някога как е изглеждала нашата галактика Млечния път в ранната си история? Астрономите, използващи телескопа „Джеймс Уеб“ (JWST), откриха друга галактика, която е почти огледален образ на нашата галактика като бебе. Тя е наречена "Искрица". Това е така, защото около нея обикалят около две дузини блестящи кълбовидни купове. В нея има и няколко галактики джуджета, които са погълнати от галактиката, съобщава „Сайънс Алерт“, предаде БГНЕС.

Изгледът на JWST показва галактиката така, както е изглеждала, когато Вселената е била само на 4 милиарда години или около една трета от сегашната възраст на Вселената. Това предполага, че тази галактика, подобно на Млечния път, е започнала да се формира много рано в космическата история.

Ако „Искрица“ поеме по същия път на растеж като Млечния път чрез сливания и придобивания на галактики, то тя би трябвало да расте по същия начин, както Млечния път. След около 9 милиарда години тя може да заприлича много на своя близнак.

Далечен, ранен заместител на нашия Млечен път

„Искрица“ се намира в посока на съзвездието Волан (в небето на южното полукълбо). Тя е на е около 9 милиарда светлинни години или няколко милиарда години след Големия взрив. Подобно на Млечния път, „Искрица“ не е изникнала от космоса напълно оформена. И двете галактики са започнали като "свръхнасищане" на материя (като облаци от неутрален водород) в ранната Вселена. Мислете за тях като за "семена" на галактики, привлечени заедно чрез гравитационното си привличане една към друга. Кълбовидните купове са се родили в някои от тези струпвания, вероятно малко преди раждането на галактиката. Ето защо звездите в някои кълбовидни купове са по-стари от техните галактики. След това настъпва епоха на "сливания и придобивания", когато младата галактика Млечен път (а вероятно и Кълбовидната) започва да канибализира близките галактики джуджета. Това е голяма еволюционна стъпка. Възможно е поне половината от масата на собствената ни галактика да произлиза от тези сливания. С течение на времето цялата материя се е сляла в спиралния диск, където днес съществуват Слънцето и повечето други звезди.

Бъдещето на „Искрица“ в сравнение с Млечния път

Ще следва ли „Искрица“ същия еволюционен път като Млечния път? От данните на JWST изглежда, че ще бъде така. Въпреки че в момента тя е само малка част от масата на Млечния път - около 3 процента - това ще се промени, тъй като поглъща други, по-малки галактики. В крайна сметка тя ще достигне масата на Млечния път в днешната Вселена.

Това е доста вълнуващо, защото дава възможност на астрономите да разберат какво се е случило, докато нашата собствена галактика е еволюирала.

"Изглежда, че ставаме преки свидетели на сглобяването на тази галактика, докато тя натрупва своята маса - под формата на галактика джудже и няколко кълбовидни купове", казва професор Дънкан Форбс от Университета Суинбърн в Австралия.

Той изследва галактиката и нейните купове заедно с професор Аарон Романовски от Държавния университет в Сан Хосе, Калифорния.

"Развълнувани сме от тази уникална възможност да изучаваме както формирането на кълбовидни купове, така и един млад Млечен път по времето, когато Вселената е била само на 1/3 от сегашната си възраст", каза той.

Според Романовски наблюденията на „Sparkler“ с помощта на JWST могат да дадат отговор на различни въпроси за кълбовидните купове и тяхното формиране. "Произходът на кълбовидните купове е дългогодишна загадка", казва той. "Ние сме развълнувани, че JWST може да погледне назад във времето, за да ги види в тяхната младост". 


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07

Деца ще изваят пясъчни скулптури в Балчик

На 6 юли 2024г. (събота) на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Фестивалът „Пясъчни творения” е безплатен за участие, целта му е да насърчи децата към изкуството и да..

публикувано на 02.07.24 в 12:20

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище за строителни отпадъци

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище заради нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. За проблема алармира собственикът на терена Стамен Иванов. Купчината вече добива сериозни размери  - висока е над 15 метра, и има опасност да затрупа съседна къща, оплаква се Иванов. Освен към община Аксаково е подавал сигнали и на телефон 112...

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04
Плаж

Плаж „Черноморец“ – устроен за хора с двигателни затруднения

22 български плажа са отличени с престижния Син флаг за 2024 година. Един от тях е плаж Черноморец, който се намира близо до местността Ракитника. Международното отличие за чист и поддържан плаж получава за втора поредна година, каза за Радио Варна неговият управител Станко Стоянов. Наемат плажа преди около 4 години и с всяка година го..

публикувано на 01.07.24 в 07:30
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47