Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчаянието на един избирател

Снимка: Ани Петрова

На последните избори близо 109 хиляди души посочиха в бюлетината, че не подкрепят никого. Това е шестият най-висок резултат и можеше да бъде партия с 10-15 места в парламента. Още по-стряскаща и тревожна е статистиката, че близо 60% въобще не излязоха да упражнят правото си на глас. Партиите все по-трудно печелят доверието на избирателя, което след пет поредни вота вече изглежда напълно нормално.

35-годишният варненец Андрей Димитров гласува редовно. На тези избори за първи път е избрал квадратчето „Не подкрепям никого“. Според него в последните години в общественото пространство се въртят едни и същи партии, с едни и същи хора. Убеден е, че са необходими нови идеи и нови лица в българската политика, за да има развитие на страната. Като мнозина българи и Андрей смята, че така желаната промяна ще настъпи, ако има политици, които наистина мислят за България и българския народ.

Андрей е сред тези над 100 хиляди души у нас, които са отишли до урните, но не виждат свои представители сред партиите. От началото на прехода психологът д-р Пламен Димитров проследява поведението на т.нар. „хронично негласуващи“. В изследванията си нарича хората, направили избора на Андрей, “агресивно защитни”.

"Очевидно виждат в представените им кандидати недостатъчни качества и възможности да получат активна подкрепа. Разбира се, има и гняв - спотаен или яростен, изразяван гняв, за случващото се в нашата политическа реалност. Тези хора като активни и обществено-политически осъзнати искат да бъдат видени, чути," казва д-р Димитров.

На последните избори близо 60% от хората не излязоха да гласуват. В изследването на д-р Димитров са представени като “нямото мнозинство на България”. Според психолога те не са хомогенна група, която е абсолютно апатична към случващото се в политиката, както биват определяни от мнозина. Изследването показва още, че „нямото мнозинство“ е многослойно и устойчиво най-малко в последните пет избора:

"Имаме 25% от негласуващите, които се групират в една общност, която можем да наречем общността на съзидателни хора, живеещи конструктивно, хора, които имат стремеж към постижения и реални такива. Те са най-добре знаещите какво се случва в политическия живот, осведомени са, интересуват се, но по никакъв начин не припознават, чрез отказа си да участват в изборите, легитимното представителство на кандидатите," обяснява д-р Димитров.

Междувременно Андрей Димитров е категоричен, че и на следващите избори ще посочи квадратчето „Не подкрепям никого“, ако не види необходимата, според него, промяна. Дори може и да не отиде до урните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

5 октомври - Международен ден на учителя

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за празника идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“. По повод годишнина от приемането на..

публикувано на 05.10.24 в 07:00

Фестивал на занаятите и изкуствата се провежда в Добрич

В рамките на три дни в Добрич се провежда петото издание на „Фестивала на занаятите и изкуствата“. Организатор на събитието е Фондацията „Добруджа – история, традиции, култура“, в сътрудничество с Фондация „Добруджанска задруга“ и с финансовата подкрепа на Община Добрич. На фестивала се представят майстори, занаятчии и творци от цялата страна...

публикувано на 04.10.24 в 17:05

Срамежливата Марго - малкото леопардче в зоопарка във Варна, се показа на света (СНИМКИ)

Малкото леопардче Марго - най-новият обитател на Варненския зоопарк, което се роди през юли, придоби смелост и вече не се крие. Тя обаче се чувства по-сигурна, докато е около майка си Киара. Марго има и осиновители, които ще дават своя принос за отглеждането ѝ. Днес малкото диво коте направи своята първа изява пред медиите и влезе в обектива на Радио..

публикувано на 04.10.24 в 15:35

Събития и във Варна в Световната седмица на Космоса

Редица събития и интересни дейности ще се проведат със студенти и курсанти в Планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" в Световната седмица на Космоса. Ученици от няколко града също ще се включат в инициативите. Това каза доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ във Варна.  В дните, посветени на Космоса в цял..

публикувано на 04.10.24 в 10:18

Музиканти и занаятчии ще омаят жителите на квартал Галата през уикенда

На 5 и 6 октомври в читалище “Васил Левски” в квартал Галата ще се проведе първото издание на Омая Етно Фест.  Фестивалът ще представи на публиката специално подбрана програма от занаятчии и музиканти , а деца, младежи и възрастни ще се гмурнат в чудния свят на народното творчество. Публиката е поканена да свие ръкави и да извае..

публикувано на 04.10.24 в 09:54

Забраната за внос на слънчоглед срива производителите на олио у нас

По-малко от една трета от мощностите на преработвателите на слънчоглед у нас са натоварени. Това каза за Радио Варна Яни Янев – председател на Асоциацията на преработвателите. Причината е в липсата на суровина. Още повече, че тазгодишната реколта на слънчоглед е с около 50 на сто от нормалните за страната. Икономистът Димитър Събев:..

публикувано на 04.10.24 в 08:33

Над денонощие блокирани на летището - кой носи отговорност и как да потърсим правата си?

Преди няколко дни гръмна новината за над 80 българските туристи, които останаха блокирани повече от денонощие на летището на гръцкия остров Корфу. Технически проблем със самолета забавя полетът с няколко часа, после с още няколко и така повече от 30 часа, както пише в публикация в социалните мрежи един от чакащите българи, с който опитахме,..

публикувано на 04.10.24 в 08:26