Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сама на мотор около света - пътешествието на Виолета Иванова

4
Снимка: Личен архив

За себе си Виолета Иванова казва, че се занимава с много неща. Тя е дипломиран психолог и е била мениджър „Човешки ресурси”. През последните години, обаче, е известна с това че обикаля света. Сама. На мотор. Една част от живота й е посветена на околосветското пътешествие. Втора на семейството й. Третата – на работата. До момента общо на пътя, преследвайки страстта си, е била седем месеца. А околосветското пътешествие на мотор прави на части. В момента отново е на пътя и можете да следите приключенията й в социалните мрежи, където редовно публикува дневници.


Началото на околосветското пътешествие Виолета Иванова поставя през 2019 година. Разделила е маршрута на части.

"Първата част беше от април до юни 2019, когато карах от България до Индия, където катастрофирах. Счупих си ръката и челюстта на три места. Три месеца по-късно се върнах в Индия и продължих до Нова Зеландия. В началото на 2020 летях, за да си посрещна мотора, който пътуваше от Малайзия за Чили. За останалите два месеца успяхме да стигнем от Чили до Колумбия."

После обаче удря Ковида и светът остава затворен в продължение на близо две години. Така едва в началото на април Виолета Иванова подновява плановете си и отново е на пътя. От Панама - през САЩ - до Канада. Това ще й отнеме два месеца.

"Африка съм си я оставила като самостоятелно пътешествие, защото се смята за най-голямото изпитание."

Както отбелязахме в началото Виолета Иванова пътува сама на мотор. Семейството й – съпругът й и двете й дъщери искрено я подкрепят, в осъществяването на тази леко откачена мечта, както се изразява.

"Гордеят се с мен. До някаква степен това беше и една от мисиите на това пътуване. Целта ми беше да покажа на дъщерите ми, че няма невъзможни неща. Единственото нещо, което стои между тях и сбъдването на мечтите им, е смелостта и малко лудост, за да посмееш да тръгнеш по този път."

Първата част от пътешествията Виолета Иванова вече е описала в книгата „С милостта на Кали”. Планира поредицата да е от няколко части. Защото приключенията са наистина много.

Можете да следите пътешествието на Виолета Иванова на страницата й във Фейсбук.

А от звуковия файл да научите още за него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05