Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богато културно наследство и много боклуци

2
Снимка: Даниела Стойнова

Постоянно се говори как България е туристическа дестинация. Има море, има планини. Обаче се оказва, че рекламата на туристическия ни продукт се ограничава до морските и планинските курорти. Извън тях, останалата част от страната с нейните културни и исторически ценности буквално тъне в мрак. Е, ние си знаем обектите, обаче за чужденците, които искат нещо по-различно от бетонни курорти, те са напълно непознати. Ако не вярвате, следващото интервю е с немската художничка Бригите Хайнтце. Наскоро тя откри първата си самостоятелна изложба във Варна. Впечатлена е от културното и историческото наследство на страната ни, но винаги има едно голямо „Но”.

Как намирате България?

За мен тя е очарователна. И тук идва едно голямо „но” – понякога се разстройвам, защото боклукът във вашата страна е навсякъде. И другото, което ми прави впечатление е, че на хората тук не им се прави бизнес. Последния път се опитах да си купя вино "Мавруд". Исках да ни го изпратят Германия. Бяхме в три винарни и навсякъде ни отказаха. Мотивът им беше, че не се интересуват да ни продадат и да ни го изпратят. Нямаше какво да напрвая, но се сблъсквам с това нежелание на много места. От друга страна културните ценности на България са толкова впечатляващи. Това ме провокира да искам, да се връщам тук отново и отново. Също така установих, че българите са много дружелюбни.
  
Би ли могла средата тук да окаже влияние на вашето изкуство?
  
Напълно е възможно. През 2015 година участвах на един пленер във Велико Търново. Там работих много и дори издадох каталог с всчик мои работи, които създадох там. И смятам, че това място ми оказа много голямо влиание.
  
Според Вас какво й липсва на България, за да се нареди достойно до другите държави от ЕС?
  
Чувам, че при Вас корупцията е много голяма. Това е нещо, което Ви пречи. Самата аз не съм се сблъсквала с нея, а само споделям какво ми казват хората. От друга страна ще е много хубаво, ако улиците и градските пространства се поддържат. В момента изглеждат като изоставени. Преди дни посетихме със съпруга ми Археологическия музей във Варна. Веднага ми направи впечатление, че в залите и коридорите на музея няма нито една пейка или стол, където да поседнеш и да си починеш, при положение, че отделяш повече от час и нещо, за да разгледаш експонатите. Човек се уморява. Който и музей да съм посетила в други страни, навсякъде има пейки. След като разгледахме експозицията, излазохме навън и видяхме, че навсякъде има боклуци. Не можех да повярвам, че на място като това, има толкова много мръсотия. Как е възможно? Това е едната страна - чистотата е много важна. Другата е, че е необходима много по-голяма реклама на тези културни и исторически обекти. Миналата седмица например посетих Свещари. Написах на приятелите ми, че съм видяла тракийската гробница там. Обясних им, че е прекрасна. А те, с учудване ми отговориха – „Кои са траките? И къде се намира това Свещари?” Имате световно наследство и никой не знае за него.
  
Какви места обичате да посещавате, когато идвате в България?
 
Този път не са толкова много. Бяхме в Балчик, посетихме Свещари. Предишните пъти изкарвахме повече време в София, били сме в Пловдив, ходихме до Рила. Не мога да се сетя за имената на другите места, но направихме обиколка на България и бях наистина впечатлена от невероятните културни ценности. Тогава си зададох въпроса, защо всъщност едва една шепа хора знаят за това богаство...
  
Т.е. България може да се превърне в много добра туристическа дестинация?
  
Напълно. След пленера, на който участвах в България, на който бях със съпруга ми, бях на пленер във Финландия. Съпругът ми отново беше с мен. И тогава той възкликна: "Във Финландия няма нищо! Тук всичко е толкова чисто, а няма какво да се посети, какво да се види". В България е наобратно. Смятам, че страната Ви има голям потенциал да развие турзима си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Световния ден на предизвикателствата: Ако не ти, кой? Ако не сега, кога?

Тренировките за тенесистката ни в първенства за хора с увреждания Зоя Чавдарова и дизайнерката Нора Вакарелова са задължителна част от всекидневието. Спортът, без който не могат, укрепва здравето и духа на двете дами и им дава нови сили, за да се справят с всяко предизвикателство и ж итейските перипетии. В Световния ден на предизвикателството Зоя споделя,..

публикувано на 29.05.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Избите на Североизтока отварят врати за всички в края на седмицата

17 винарни и 3 специални локации за дегустация на висококачествено българско вино отварят врати на 1 и 2 юни в инициативата Отворени врати на Българския Североизток . Основната част от тях са съсредоточени в няколко района – Варна, Провадия-Шумен, Силистра-Тутракан и около Велико Търново, каза за Радио Варна Десислава Малеевска, енолог и..

публикувано на 29.05.24 в 09:35

Националният турнир по акробатичен рокендрол събира деца от цяла България на 1 юни във Варна

На 1 юни, за 20-ти пореден път Варна ще бъде домакин на Националния турнир по акробатичен рокендрол за купа „Морска звезда”. Официалното откриване на събитието е в 13:30 часа в Многофункционален спортен комплекс "Владислав Варненчик", където ще продължи състезателната програма и финалите. По-рано същия ден, от 12:30 часа, ще се проведе техническата..

публикувано на 29.05.24 в 09:13
Площадчето пред Летния театър в Морската градина

Морската градина в добър вид, но на пръв поглед

Площадът пред Летния театър и "слъчевата алея" - с компрометиран и изоставен вид  Морската градина днес е в добър вид, но на пръв поглед. Ако се вгледаме има и какво да се желае – на много места са оставени кухите и загнили дънери на дървета , някои изкоренени, други – не, но премахването им без съмнение би облагородило картината. Цели..

публикувано на 28.05.24 в 15:11

От 1 юни музеите във Варна са с лятно работно време

От 1 юни на лятно работно време преминават музеите и обектите от системата на Регионалния исторически музей във Варна. Римски терми на Одесос ще работят всеки ден от 10 до 18 часа.  Малки римски терми ще приемат посетители от 10 до 17 часа през делничните дни. Етнографският музей е с работно време от 10 до 17 часа, без почивен ден.  Природонаучният..

публикувано на 28.05.24 в 14:09

Ще потече ли скоро вода от новата чешма до Дом "Младост"?

Готова е вече облицовката на чешмата до бившия дом "Младост“, която според първоначално обявените планове трябва да заработи до края на месеца. Изградена е металната конструкция, видими са и отворите за чучурите, които трябва да бъдат монтирани. Все още няма монтирана пейка, каквато се очаква до края на строителните работи.  Според обещанията..

публикувано на 27.05.24 в 16:30
Пейзажи от Варна

Лесна работа: Нещата се променят

Днес случайно срещнах познати англичани, които не бях виждала от петнайсет години. Навремето тези хора пристигнаха във Варна, огледаха се, влюбиха се в града и почти веднага купиха голямо място с чудна гледка към морето. Успяха да отбият от първоначалната цена, избегнаха комисионната на брокера, понеже, както ние твърдим, те са много по-богати от..

публикувано на 27.05.24 в 15:43