Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години в ефир на предаването за българска поп и рок музика "Може би ДА" 

2024-та година е юбилейна за Радио Варна - в края й, на 9-ти декември, ще отбележим 90-годишнината от първото излъчване на програма в местния ефир. Цялата година ще бъде съпътствана от различни празнични събития, които съвсем скоро ще обявим. И още един радио юбилей ще бъде честван - 30 години на предаването за българска поп и рок музика "Може би ДА". Негов автор и водещ е композиторът и музикален продуцент Доно Цветков. 

Началото. През далечната 1992 г. бях сътрудник и пишех материали за предаването на Енчо Чакъров "Поп рок магазин" . Той ме покани и вече в началото на 1994 г. това беше едно пълноценно самостоятелно предаване, с музикални новини, класация и срещи с изпълнители. Това разказа Доно Цветков като гост в първото делнично издание на сутрешното предаване "Новият ден". Още тогава имах шанса да бъда и автор и редактор на предаването си и съм щастлив, че имах тази свобода. Така можех да предложа своята музикална концепция на слушателите. 
Незабравимите срещи. Гостуванията  в студиото на Йълдъз Ибрахимова, Георги Христов, Веско Маринов, Митко Щерев, "Диана експрес", дори Бедрос Киркоров са само малка част от незабравимите срещи "на живо" в ефир. В "Може би ДА" се случиха първите стъпки на Миро от "Каризма", на Деси Добрева, на много много звезди, които днес са популярни.  

Най-трудното предаване беше, може би, това в което 10 минути трябваше да говоря в ефир. Едно време се работеше с ленти и те се нареждаха в кутии една върху друга. Предаването започва, тонрежисьорите са наредили лентите, изведнъж тези ленти падат и ме оставят да говоря 4-5 минути сам, докато те намерят коя е следващата лента (б.ред. по сценарий), която трябва да заредят на магнетофона за ефир. И до ден днешен като се сетя за този момент изтръпвам. Но, вече ситуацията е друга, защото преминахме след това през аудиокасети, през компактдискове, сега всичко е дигитално и много по-лесно може да се отреагира в една такава ситуация. Но, най-трудно ми е било, когато ми искат от някоя музикална компания да напиша въпросите, на които ще отговарят изпълнителите. Това е много трудно за мен, защото аз винаги импровизирам. Когато те вкарат в някакви пранги просто се чувстваш некомфортно. 

За юбилея - голям концерт и интервюта с певци за първите им стъпки, които са били в предаването. Мечтая и може би ще направя един голям концерт. Вече имам потвърждение от някои участници. Смятам да направя и поредица от интервюта за първите стъпки на артистите, които са били в моето предаване, какво се сещат. Дали това ще бъде Орлин Павлов, дали ще бъде Деси Добрева, Миро, някоя рок група, все още умувам. Дано успея да измъкна някои от първите им записи, защото Радио Варна наистина е една съкровищница на много първи стъпки, не само на музиканти и певци, а и на много хора, които са успели да реализират себе си. 

Искам да благодаря на слушателите на Радио Варна, че бяха с мен през годините и продължават да са! Бъдете на вълните на Радио Варна, защото тук се случват интересни неща! 


 



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00