Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

CoTown - създай средата, в която искаш да живееш

Арх. Максим Недков представя нов инструмент за генериране на идеи за трансформации на градската среда

Всеки от нас, крачейки из града, в който живее, неминуемо се сблъсква с редица предизвикателства на градската среда. Невинаги харесваме това, което виждаме, но е трудно да си представим какво би могло да бъде. Точно това мотивира арх. Максим Недков и екипа му да разработят онлайн приложението CoTown, което позволява на хората да визуализират своите идеи и да предложат градски трансформации.

Всичко започва с един конкурс, обявен от естонската община Тарту, за създаване на инструмент, чрез който управата да се свърже с гражданите, да получава идеите им за по-зелен, по-безопасен, по-интересен и атрактивен град, благоприятен за пешеходци и велосипедисти. По този начин общината ще знае от какво имат нужда гражданите, ще обобщава техните идеи и ще може адекватно да проектира бъдещите промени в града. Арх. Максим Недков и екипът му решават да участват на този конкурс и така успяват да тестват CoTown на естонска територия.

Община Тарту разпространи две снимки на градски улици в социалните мрежи - разказва Максим Недков. - И чрез нашето приложение всеки, който имаше отношение и идея за някаква промяна по тези улици, започна да подрежда обекти върху снимките. Някои сложиха дървета, други - зеленина в саксии, трети поставиха хора, разхождащи домашните си любимци, четвърти - детски площадки, фитнес уреди на открито... И този тест показа обобщено как хората си представят дадено пространство - дали да бъде спокойно, оживено, зелено или пък не биха искали да има промяна.

Името CoTown произлиза от израза Co-create your town - създай своя град, но не сам, а съвместно с хората около теб
- пояснява Максим Недков. - Защото за мен ако двама души живеят в един град, те са като като съквартиранти, обитаващи едно жилище, а градът е общата им дневна. И всичко, което правят, го правят съвместно, а намесата на единия неминуемо се отразява на другия - независимо дали в положителен или отрицателен аспект.

Целта на това онлайн приложение не е да представи дадена улица в крайния ѝ вид, а по-скоро да разчупи леда в началото - да подтикне хората да споделят своите идеи, след което да започне разговор между община, архитекти, ползватели, между собственици на бизнес, живущи на даденото място и т.н., което вече да доведе до евентуални решения за трансформация от квалифицираните за това длъжностни лица.


Приложението CoTown е предназначено за ползване от всеки - може да го изпробвате още сега като аранжирате крайбрежната алея на Варна по свой вкус на ТОЗИ ЛИНК.

Чрез плейъра в началото на статията чуйте какво още сподели арх. Максим Недков в предаването Улица "Събота".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05

Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS): По време на пандемията една част от мен се радваше на принудителната ваканция

Интервю с Tomi Koivusaari (BJØRKØ, AMORPHIS) В края на миналата година китаристът на AMORPHIS Tomi Koivusaari издаде първия си солов албум под името BJØRKØ. Проектът съществува от 2008, но едва през 2023 на бял свят се появи дебютът „Heartrot”. В него участват много гости като Jeff Walker от CARCASS, Shagrath от DIMMU BORGIR, Tomi Joutsen от..

публикувано на 02.05.24 в 08:35

Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION): В изкуството не трябва да се допускат компромиси

Интервю с Martijn Westerholt (DELAIN, екс-WITHIN TEMPTATION) Нидерландската симфонична метъл банда DELAIN е част от фестивала „Мидалидаре – Рок в долината на виното”, който тази година е между 12 и 14 юли. Отново в село Могилово. DELAIN ще излязат на сцената през първия фестивален ден, когато хедлайнъри са ACCEPT. През миналата година бандата..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Експерти за ограниченията за електрическите тротинетки: Заповедта, която се грижи за безопасността за пешеходците, ще увеличи опасността при шофьорите

На последното заседание на Общинския съвет във Варна бяха приети измененията в правилата за движение на електрическите тротинетки. По силата на новата заповед, се въвежда ограничение на скоростта им до 25 км/ч. Забранява се и движението им в паркове, градини, площади и детски площадки, както и тротоари и кръстовища с пресичания на..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 01.05.24 в 08:30