Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Костадинов, изпълнителен директор варненския аеропорт:

Влизането ни в Шенген ще съкрати с до пет минути обслужването на Летище Варна

3
Снимка: Летище Варна

Между две до пет минути за пътник ще бъде съкратено обслужването на летище Варна след влизането на България в Шенгенското пространство през март по въздух и вода. Това коментира за Радио Варна Димитър Костадинов, изпълнителен директор на аеропорта. 

Отпадат проверките и визовите ограничения, но те отпадат само за пътуващите до шенгенските дестинации, поясни Костадинов. Пътуването до нешенгенските дестинации, каза той, ще продължава да зависи от геополитическата обстановка и от нивото на конкурентоспособност с други летища. Остават сегашните условия - всеки ще трябва да представи пътнически документи, виза. Остават и проверките, обясни изпълнителният директор на летището. 


Влизането на България в Шенген ще направи пътуването със самолет по-евтино и по атрактивно, категоричен е Костадинов. Пътниците ще усетят съкращаване на обслужването. 

Терминал 2 е основният терминал на Летище Варна, допълни Костадинов. Летището започва голям проект със седемцифрена инвестиция. Той ще включва реорганизация на гейт зоната - за разширяване броя на гейтовете и увеличаване на гъвкавостта, допълни той. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10

Има ли токсини в мидите?

Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността: „Не е необходимо да се взема такова..

публикувано на 11.06.24 в 08:35
Явор Дачков

Явор Дачков за изборите: Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от злоба един към друг

Нагласите за изборите 2 в 1  -  за Народно събрание и Европейски парламент, които са поредни и с предизвестен край, са очаквани, и политици и избиратели са изморени. Така журналистът Явор Дачков коментира резултатите от вота и си обяснява вялата кампания с липса на идеи и политики.  Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от..

публикувано на 10.06.24 в 17:26