Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. д-р Миладиноски: Разликата между хоспис и дом за стари хора е съществена

Снимка: Pixabay

Хосписите в България са около 40, но за съжаление много от частните домове за стари хора си приписват функциите на хосписите. Те предлагат и по-ниски цени, с което изземат функциите на реално предлагащите специализирана медицинска (палеативна) грижа. Това уточни за Радио Варна академик доктор Димче Миладиноски, председател на Националната асоциация на хосписите в България по повод  случая с пострадалата жена в дом за възрастни във Варна, за който нейни близки съобщиха първо пред Радио Варна. 

Акад. д-р Димче Миладиноски каза, че е важно да отбележим разликите между дейностите на хосписите и тези на домовете за стари хора.

Хоспис и старчески дом са много различни неща. Хосписът е вид лечебно заведение, регистрира се по Закона за здравето в Регионалната здравна инспекция, след като медицински надзор към Министерството на здравеопазването даде разрешение за работа и лиценз. Заведението трябва да изпълнява всички изисквания на здравните власти, обясни той.

Съществена е разликата с дейността, която упражняват у нас частните домове за стари хора, категоричен е акад. д-р Миладиноски.

Палеативната услуга се извършва в България единствено от хосписите и специализираните болници за активно лечение, тип онкологичните болници, защото само те притежават клинична пътека за онкоболни, която е 20 дни, допълни той.

На въпрос кои институции отговарят за работата на хосписите и на домовете за стари хора, акад. д-р Миладиноски добави, че: 

"Институцията, която непрекъснато следи работата на хосписите у нас, е Министерство на здравеопазването чрез Регионалните здравни инспекции. Ежегодно минават комисии, инспекции. Има много съществени разлики със старческите домове. Т.е. един хоспис спазва законите като болнично заведение, тип МБАЛ. Има опасни отпадъци, които се взимат от акредитирани фирми, има и спешни шкафове за лекарства, стаи за инфекциозно болни. Палеативната грижа е изцяло, когато се работи от лека ри и медицински сестри. Такива са хосписите".

Според председателя на Националната асоциация на хосписите в България обикновените хора често бъркат хосписите със старчески домове и допускат греша.

"До момента нямаме регламентирана норма, т.е. клинична пътека в хосписите. Преди 2015 г. го е имало, но сега нямаме и хората са задължени сега да го плащат на частно като услуга. Близките на хора, които имат специфична нужда от грижа в хоспис, не ги разбират тези неща, че хосписът е лечебно заведени, а старческият дом е социално заведение. Често старческите домове пишат, че се наричат хосписи, оттам идва и объркването. Те дават по-ниска цена, и те имат право на рехабилитация, но хосписите са специализирано лечебно заведение. При нас грижата за пациента е съвсем друга и подобен случай на хора, които са в тежко състояние, те не могат да бъдат в старчески дом", обясни той.

Академик д-р Димче Миладиноски препоръча на хората, които търсят правилна грижа за своите близки, първо да се запознаят с това какво е хоспис и какво е старчески дом. Да се запознаят с услугите, които им се полагат на едното и на другото място и да сверят в регистъра в РЗИ във всеки град кои хосписи са лицензирани, ако трябва да настанят възрастен със заболявания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00