Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколог: Една страна е енергийно независима, когато има енергийно независими граждани. Това в България не се случва

Снимка: Енерго Про

Напълно е възможно бъдещите ветрогенератори да попаднат в бъдещите защитени зони в морето, които са в процес на определяне. Но, проблемът, който ние застъпваме в сферата на енергетиката е, че преди да започнем да изграждаме всякакви такива големи енергийни мощности, трябва да отпушим процеса гражданите сами да произвеждат своята енергия. Има достатъчно покриви и места, които са урбанизирани и не ги използваме. Ако първо регулираме това, после всякакви други мощности в море, планина и т.н. ще са допълнителни и биха балансирани енергийната система. Сега какво правим? Слагаме едни големи мощности, след това се чудим къде да продадем енергията, а малкия човек го запушваме сам да произведе енергията си. Това коментира в предаването „Новият ден“ на Радио Варна“ екологът Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. 

Това е отработена стратегия в българската политика. Затова не се случват нещата. Но, накрая слагаме един етикет „за всичко е виновен ЕС“

Дали гражданите ще са зависими от тръбата от изток или от ветрогенераторите от североизток, те са все зависими. Една страна е енергийно независима, когато има енергийно независими граждани. При последната промяна на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) бяха приети всички условия на Брюксел за ВЕИ-та, малки фотоволтаици и т.н. Мислехме, че това ще облекчи живота и това ще накара гражданите да бъдат енергийно активни. Напротив, на следващия ден след обнародването на ЗЕВИ, през есента на 2023 г., не само, че гражданите не получиха никакъв бонус, а и тези, които имаха малки фотоволтаични инсталации бяха изключени на момента. Тези поправки в закона дадоха възможност на енергийните дружества да прекратят договорите. Досега те бяха задължени да присъединяват обекти, сега това задължение отпадна и те ги изпращат на борсата. Всички домакинства ще излезем на свободния пазар, но нали разбирате, че ако произвеждате киловат-два, до пет максимум, коя фирма ще тръгне да се занимава с вас да сключва договори за нетметъринг (б.ред. нетно отчитане от един и същи електромер на подадената към мрежата от дома и внесената към дома енергия), за виртуално отчитане и каквото се сетите, което всичко го има в закона. Но, знаете ли като четете закона, в първата му половина всичко, което Брюксел поиска го има, във втората започват да се прокрадват текстове, които преобръщат палачинката точно наобратно, коментира още Илиев. Това е отработена стратегия в българската политика. Затова не се случват нещата. Но, накрая слагаме един етикет „за всичко е синовен ЕС“.

А системата на малкия производител на ток е много проста – има нетно виртуално отчитане и в часовете, в които произвежда, но вие не сте си вкъщи, после това ви го приспадат от вечерната сметка.  

Така е в Германия, Франция, Австрия, Гърция, в цяла Европа. Но, в България това не се въвежда. За тях звучи като ерес ако имате вила и си сложите фотоволтаик, електромера на вилата да го свържете с този на вилата си и токът, който се произведе там да ви го приспаднат зимата от сметката. Това просто е ерес в България. 

ВЕИ в морето няма да допринесат за енергийната независимост на гражданите и страната ни

Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства гласуваха на първо четене депутатите вчера. 

Той ще позволи разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за 30 години. Предложението е внесено от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Вносителите отбелязват, че така ще се насърчи развитието на европейските технологии, като преди това се направи внимателна оценка на въздействието върху околната среда. Отговорник за планирането и проучванията в Черно море ще е министърът на енергетиката, който ще възлага концесиите. 

Там, където има туризъм, не трябва да има ВЕИ паркове, това коментира преди дни  за Радио Варна бившият служебен министър на туризма Илин Димитров, настоящ секретар на президента по образование, култура и туризъм.

По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30