Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка от Карнобат е победителят за България в конкурса на Европейската комисия за млади преводачи

Снимка: Личен архив

Ученичка от Карнобат е победителят за България в седемнадесетия конкурса на Европейската комисия за млади преводачи. Тази година над 3000 участници изпробваха своите езикови умения на тема „Да се осмелим да постигнем промяна“. Преводачите на Европейската комисия избраха по един победител от всяка държава членка, както и 247 ученици, които получават поощрения за своите преводи. Победителят за България е единадесетокласничката Памела Калпакчиева от СУ "Христо Ботев" в Карнобат.

Памела Калпакчиева изучава философия и чужди езици. Казва, че й е трудно да говори за себе си. Представя се като любознателен човек, който обича да учи, да се развива и да опознава света. Олицетворява се с философията. 

Попада в конкурса на Европейската комисия за млади преводачи съвсем случайно.

"Изобщо не очаквах. Ако трябва да бъда честна, участвах - ей така. Имаше два месеца, за да ни обявят резултатите. И през тези два месеца съвсем бях изключила, че съм участвала в това състезание. Дори и през ум не ми е минавало, че мога да спечеля. Гледам на наградата по доста смирен начин. Гордея се с нея, но в същото време гледам да не се определям с нея, защото тя не е мен."

Тази година над 3000 ентусиазирани участници изпробваха своите езикови умения, избирайки да преведат текст от един от 24-те официални езика на ЕС на друг. Макар че английският играе основна роля, от 552 възможни езикови комбинации, участниците от 701 училища използваха 155, включително от румънски на шведски и от чешки на датски.

Награждаването на младите преводачи е на 21 март в Брюксел.

Повече от победителят за България Памела Калпакчиева чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъждовен вторник

Днес ще е облачно с валежи от дъжд, на места със значителни количества. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 15° и 20°, за Варна около 17°. Вълнение на морето 3-4 бала. Температура на морската вода 14°-15°. Изгрев на Слънцето за Варна в 6 часа и 4 минути, залез в 20 часа и 8 минути...

публикувано на 30.04.24 в 06:01

Порционът в МВР се увеличава със 100 лева

Две заповеди за повишаване на месечните възнаграждения и парите за храна на различните категории служители в МВР подписа днес служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, предаде БГНЕС. Единият документ определя увеличаване със 100 лева на порциона за държавните служители по Закона за МВР и за лицата, работещи по трудово правоотношение...

публикувано на 29.04.24 в 17:38

Започва почистването на спирките и проверки на асансьорите в подлезите във Варна

Още тази седмица започва поетапното почистване на спирките на градския транспорт, а след празниците много от тях ще бъдат ремонтирани, информира заместник-кметът Диан Иванов, в чийто ресор е общинската собственост. Кметът Коцев поиска от районните администрации списък на подлезите, които да бъдат приоритетно заложени в списък за рехабилитация на..

публикувано на 29.04.24 в 16:09

Пускат всички фонтани и градски чешми във Варна до средата на май

От 1 до 15 май ще бъдат пуснати всички фонтани във Варна, в това число и този на площад „Независимост“. Това докладваха от фирмата, която поддържа съоръженията, по време на редовната оперативка на всички административни звена в Община Варна. Фонтанът до сградата на Общината има нужда от по-сериозен ремонт, не само от поддръжка, за което е назначено..

публикувано на 29.04.24 в 15:50

Кметът кани партии и коалиции на консултации за състава на секционните избирателни комисии

В изпълнение на чл. 91 от Изборния кодекс и Решение № 3130-ЕП/НС от 23 април 2024 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), кметът на Варна Благомир Коцев кани парламентарно представените политически партии и коалиции - коалиция „ГЕРБ-СДС“, коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“, партия „ДПС“, партия „Възраждане“, коалиция „БСП - За..

публикувано на 29.04.24 в 14:46

Продължава набирането на средства за завършване ремонта на храм „Свети Георги“ в Балчик

С помощта на дарители и общински средства последните две години са извършвани обновления по църковната сграда. Направен е осно­вен ремонт отвътре и отвън, на покрива, сменена дограмата. Дворът е облагороден с нови дръвчета, лехи, цветя и пейки. Пос­троена е чешма според църковната традиция с иконата на св. Георги и..

публикувано на 29.04.24 в 14:28
Радиопредавател

Възможни са прекъсвания на сигнала на Радио Варна утре заради смяна на предавател

На 30 април от 9 до 12 часа ще бъде инсталиран нов предавател на ултракъси вълни ВАРНА 6 на честота 103.4 MHz, излъчващ програмата на Радио Варна. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате Радио Варна през интернет сайта  binar.bg.  

публикувано на 29.04.24 в 11:29