Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Георгиева - 30 години от живота на един училищен директор

Мария Георгиева
Снимка: личен архив

„Всеки, който мисли, че директорският стол е привлекателен, първо трябва да погледне страната на отговорностите и след това да погледне страната на облагите, ако въобще има такива.“ Това каза в интервю за Радио Варна Мария Георгиева, която е 30 години директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна.

Днес Мария Георгиева е на пенсионна възраст и 2024 година може да е последната й година като директор на училището. В момента е обявен конкурс за директори на училища в цялата страна, включително и за гимназията, която тя ръководи. И това е естествен ход на нещата, казва още Мария Георгиева. Постъпва като учител в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ през 1990-та. Четири години по-късно се явява на конкурс за директор на училището и го спечелва. През настоящата година Мария Георгиева, екипът й и учениците ще отбележат 100 години от създаването на училището. Подготвили са поредица от прояви, конкурси, концерти и събития, а кулминацията ще е съборът на преподаватели и възпитаници – бивши и настоящи, през май месец.

Следващият разговор с нея е за предизвикателството да докажеш себе си, за поемането на отговорности, за амбициите, които човек има, за умението да се довериш на хората, с които работиш и да не се предаваш пред трудностите в ежедневието.Изборът

Бях провокирана през 1994 година и реших да докажа, че имам знания и възможности да управлявам училището. Амбицията не е добър съветник и аз с годините това го осъзнах. Но мисля, че това, което бях решила и благодарение на подкрепата на моите колеги учители, постигнахме добри резултати както с учениците, с различните форми на обучение, така също и с подобряване и разцвет на материалната база, което за една професионална гимназия не е за подценяване.

Ако някой си мисли, че сутрин директорът влиза и сяда в кабинета, това не е така. Директорът от портала се информира за състоянието на сградата, състоянието на учителите – здравословно, семейно и всякакво друго, както и за проблемите на учениците.

Директорският стол е много парлив. Директорът трябва да бъде винаги нащрек. Трябва да има план за работа както за деня, така и за седмицата, и за месеца. Трябва да изпреварва и да вижда събитията поне два-три месеца напред в училище и две-три години напред в сферата на образованието. В противен случай училището не може да върви напред.

Опитът

Научих много неща от моите колеги и винаги се съобразявам с тяхното мнение. Когато е трябвало да се вземат решения - допитвам се до тях, но често пъти директорът е изправен сам еднолично да взема решения, когато има огромен проблем и той си носи отговорността.

Конкурсът за нов директор

Ще се радвам, ако има успял. Ще си предадем съвсем цивилизовано т. нар. „власт“ и аз докато мога бих помагала, ако бъдещият наследник има желание да развие това училище.

Моят живот мина в това училище, създавайки с ясната мисъл, че всичко създадено остава тук, завинаги за следващите поколения.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10