Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолог: Оставката на Денков е ясна заявка, че ПП-ДБ държат на ротацията и тя може да заработи в българската политика

Снимка: БТА

Ротацията в кабинета да бъде на 15 месеца – това е едно от предложенията в проекта на Споразумението за съвместно управление, изготвено от ГЕРБ-СДС. При хоризонт до края на мандата на този Парламент ГЕРБ си запазва МВнР, а ПП-ДБ - МОН. В документа е предвидено, когато една партия е сложила свой човек за министър, другата да посочи заместниците му.

проф. Милена Стефанова
Нито едната от страните не иска предсрочни избори. Очевидно е, че не си вярват и очевидно ще трябва да тръгнат да търсят механизми да се контролират взаимно и да имат по-голямо доверие. Ако има предсрочни избори, според мен и двете страни ще загубят. Но по данните на социологическите сондажи виждаме, че евентуални предсрочни избори, съвместни с европейските (б. ред. 9 юни) не биха довели до кой знае колко различна картинка в Народното събрание. Нов субект няма и няма време да бъде наложен. Това коментира за Радио Варна политологът и социолог проф. Милена Стефанова, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски", в деня, определен за първата ротация в общото управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Подаване на оставката от страна на министър-председателя е ясна заявка, че ПП-ДБ държат на това, което са се споразумели преди девет месеца и че принципът на ротацията може да заработи в българската политическа практика, защото това ще ни е за първи път. Подаването на оставката нищо не означава, няма нищо катастрофално. Тази оставка ще трябва да се разгледа в Народното събрание, президентът да направи консултации, съответно да връчи мандат на най-голямата по численост парламентарна група – това е групата на ГЕРБ-СДС. В проекта за споразумение на ГЕРБ-СДС прави много добро впечатление, че първият мандат ще бъде национален. Тоест, има желание да се  неутрализират тези притеснения, които биха имали привърженици на ПП-ДБ, че правителството ще бъде на ГЕРБ. Тоест да не се губи време и с първи мандат да се състави следващо правителство, с което вече в следващите девет месеца премиер да бъде Мария Габриел, а Николай Денков вицепремиер и министър на образованието и науката, коментира още проф. Стефанова. Хубаво е също, че в следващите периоди се предвижда да има не толкова голяма роля не Денков и Габриел, колкото партийните лидери, тоест да се поеме политическа отговорност за създаване на следващите две правителства до края на мандата, ката вече срока на действие на тези две правителства се предлага да бъде 15 месеца.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15