Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 туристически обиколки предстоят през 2024-та

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство със Съюза на екскурзоводите в България.

Целта на туровете е да се представи на българските и на чуждестранните гости културно-историческото наследство и забележителностите на града. За българската аудитория по-голямата част от пешеходните обиколки ще бъдат тематични, посветени на различни празници. Първият тур ще се състои на първи май, сряда, от 10:30 ч. с акцент историята и архитектурата на града.

За групите с английски език през месеците юли и август са предвидени безплатни вечерни обиколки. Сборният пункт за всички срещи е пред Туристическия информационен център (Козирката).

Повече информация за туристическите обиколки: На български език тук, на английски - тук



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде пътуваха българите по Великден?

Близките до България държави са били най-предпочитани от нашите сънародници, решили да посрещнат Великденските празници в чужбина.  Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев от Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.  Най-много българи е имало на Великден в Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония , а програмите са били..

публикувано на 06.05.24 в 09:50

Отбелязваме Гергьовден

На 6 май отбелязваме един от най-големите български празници - Гергьовден. В народните поверия, празникът предвещава пристигащото лято и новата стопанска година - затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. "Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи", смята народът. Щом вали в деня на..

публикувано на 06.05.24 в 07:08

Малките общини у нас в неравна битка с обезлюдяването

Населението у нас намалява и застарява. Данните на Националната статистика за миналата година сочат, че у нас живеят под 6 милиона и 500 хиляди души. В сравнение с 2022 година населението на страната намалява с 2 229 души, или с 0.03%. 24 на сто от българите са над 65-годишна възраст, а най-нисък е делът на възрастното население в областите..

публикувано на 05.05.24 в 15:17

Признателни пациенти откриха паметна плоча на обичан лекар

В навечерието на великденските празници признателни пациенти и обществеността на няколко села в община Добричка откриха паметна плоча на д-р Ивелин Тончев. Стотици благодарни за отношението, професионализма, човешката съпричастност и грижите хора се събраха пред кметството и читалището в село Смолница. Датата на освещаването на паметната плоча не е..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Свободата на медиите в ЕС е в упадък

Ще се превърнат ли обществените телевизии в Европа в "папагал на правителството"? Според германската неправителствена организация „Съюз за граждански свободи в Европа“ свободата на медиите в Европейския съюз е в упадък и е близо до "точката на пречупване“. Тази тревожна констатация е резултат от "умишлени атаки или небрежност от страна на различни..

публикувано на 04.05.24 в 14:35
Поразени сгради при руската атака в Чернигов, 17 април 2024 г.

Икономическото възстановяване на Украйна зависи от завръщането на бежанците

Според доклад на Международната организация по миграция (МОМ) близо една трета от населението на Украйна е било принудено да напусне домовете си. Около 3,7 млн. души все още са вътрешно разселени, а близо 6,5 млн. души са бежанци в други държави. МОМ съобщи също така, че повече от 14,6 млн. души, около 40 % от населението на Украйна, все още се нуждаят..

публикувано на 04.05.24 в 13:00

Свързани ли са наднорменото тегло и рискът от деменция?

Много благотворителни организации за борба с деменцията съветват хората да поддържат здравословно тегло, за да намалят риска от деменция. Някои проучвания обаче показват, че затлъстяването всъщност може да предпазва от деменция. Какво казват научните изследвания? Доказателствата за връзката между затлъстяването и деменцията на пръв поглед изглеждат..

публикувано на 04.05.24 в 12:05