Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха ученици за най-добро есе и видео на тема "Европа - граници и мостове"

Наградиха ученици, участвали в деветия конкурс за есе и видео на тема "Европа - граници и мостове", организиран от варненската Първа езикова гимназия. Церемонията се състоя в Музея на нова история във Варна.

Десетокласничката Сияна Костадинова спечели първо място в категорията за написване на есе. След нея се нареждат единадесетокласникът Ивайло Иванов и деветокласничката Вяра Маринова, които поделят втора позиция. Трета е десетокласничката Яна Атанасова от Търговище.

Като най-добро кратко видео по темата журито избра това на дванадесетокласничката Симона Вълчева. Тя каза, че идеята, която е следвала е, че всички граждани на Европа са деца на една земя и те трябва да са обединени.

Специална награда бе връчена на Никола Стамов, който е направил презентация, посветена на Европа. Той е дванадесети клас в Първа езикова гимназия и тази година е отличен с награда „Варна“ в сферата на образованието като „Ученик на годината“. 

Важно е младите да отстояват общите европейски ценности на фона на националните. Да търсят не различията, а общите допирателни в разлличните култури на народите в Европа. Ние сме най-старата нация, която е възникнала в Европа. Трябва да имаме самочувствието на едни истински европейци, каза дванадесетокласникът. 

Гласът на българските евродепутати е доста силен и се чува в Европейския парламент, винаги се обединяваме, когато става дума за интересите на България. Това коментира евродепутатът и възпитаник на Първа езикова гимназия във Варна Емил Радев по време на награждаването Радев е патрон на конкурса.

Мантрата, че България е малка държава и началниците от Брюксел ни казват какво да правим, е абсолютно невярна. България е съвсем равнопоставена държава членка в Европейския съюз, каза Радев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35

Зима ли е? В Добрич започнаха деня с градус над нулата

1 градус температура на въздуха беше измерена тази сутрин в 6.00 часа в Добрич, съобщиха за Радио Варна синоптиците от НИМХ-Филиал Варна. Студено беше в цяла Източна България и край морето с температура на въздуха от 7 градуса в Шабла до 12 в Силистра, на носовете Калиакра и Емине и в Бургас, като във Варна беше измерена температура на въздуха..

публикувано на 16.05.24 в 09:15

58 изпълнители от шест държави ще се включат в Европейския младежки поп-рок конкурс „САРАНДЕВ" в Добрич

XXXIII-то издание на Европейския младежки поп-рок конкурс „САРАНДЕВ" – Добрич'2024 започва от днес в добруджанския град. То ще продължи до 18-ти май, когато ще се проведе церемонията по награждаването и гала концертът. Специален гост на конкурса тази година е Дара Екимова, а председател на журито е Хайгашод Агасян. В тазгодишното издание на Европейския..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24