Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 юни - Световният ден на кръводарителя

Снимка: БТА

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител.

Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е и повод отново да се подчертае постоянната необходимост от редовно и безвъзмездно кръводаряване, защото само така ще можем да постигнем безпроблемен достъп до безопасна кръв.

Събитието ще бъде отбелязано от 11 часа днес в Районния център по трансфузионна хематология във Варна. 

В същия час в Зала „Музейна“ на БЧК в столицата ще бъдат отличени 11 индивидуални и институционални кръводарители от София с особен принос към каузата.

14 юни е денят, на който светът за 20-ти път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за здравето и благополучието на милиони хора.

Датата 14 юни е рождената дата на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, който в началото на 20. век открива системата на кръвните групи „А-В-0“, и е символично избрана от Световната Здравна Организация като признание към огромната стойност на великото откритие, донесло му Нобелова награда и спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи.









БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за опасно високи температури в 16 области в страната днес

Жълт код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38 градуса. Днес..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Варна се включва в Международния ден на йогата

Денят на йогата, определен от Организацията на обединените нации през 2014 година, отново ще бъде отбелязан във Варна в петък, 21 юни. Събитието започва от 7.30 часа на Южния плаж в морската столица с Поздрав към Слънцето с Илияна Захариева и звукотерапия с Ивелина Томова. Йога Флоу и релаксираща Хатха Йога ще бъдат представени от Кристина Димитрова и..

публикувано на 20.06.24 в 14:24

"Аспарухово пее и танцува" от 26 до 30 юни във Варна

Фестивалът "Аспарухово пее и танцува" започва на 26 юни. Откриването ще бъде от 18 часа в парк "Аспарухово" в едноименния квартал във Варна.  Вкусна храна, студени напитки, развлечение за малки и големи са предвидили организаторите.  Тази година в рамките на фестивала ще бъде отбелязан и Деня на здравето. На 30 юни ще има много спортни игри..

публикувано на 20.06.24 в 13:20
семейство Бърчил от Портсмут, което живее в балчишкото село Рогачево

Семейство Бърчил от село Рогачево

Балчишкото село Рогачево е само на 28 километра северно от Варна. Място, което се радва на голям интерес. Там живеят французи, поляци, швейцарци и най-вече... англичани. Някои от тях са се установили за постоянно в Рогачево и дори развиват собствен бизнес.  Йън и Барбара Бърчил са съпрузи и вече 17 години живеят в Рогачево. С тях е и..

публикувано на 20.06.24 в 09:40

Социалните услуги, предоставяни във Варна, представиха на делегация от Албания

Социалните услуги, предоставяни във Варна, представиха на делегация от Албания. Делегацията от Министерството на здравеопазването и социалната защита посети терапевтичния и образователен център на фондация "Карин дом" във Варна, за да се информира как да се предоставят качествени услуги на уязвими хора в страната им.  Джилда Папаяне, ръководител..

публикувано на 19.06.24 в 18:04

"Улица на мечтите" събира 30 варненски школи и клубове на входа на Морската градина в събота

Близо 30 творчески школи и спортни клубове се включват в Панорама “Улица на мечтите” на 22 юни във Варна. Това е второ издание на пилотното събитие през миналата година. "Улица на мечтите" и тази година ще превърне пространството около Слънчевия часовник на входа на Морската градина в Панорама на младежкото танцово и певческо изкуство, наука, творчество..

публикувано на 19.06.24 в 15:40

Млада майка от Варна се нуждае спешно от трансплантация на костен мозък

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича.  Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 19.06.24 в 15:01