Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна Александрова. Тя е доктор по икономика и преподавател по „Маркетингови комуникации“ в Колежа. За работата й със студентите и възможностите на Черноморието ни като кулинарна дестинация тя разказа при гостуването си в Радио Варна.
Посланието ми към студентите е, че трябва да възприемат тази работа като лична мисия. И да осъзнаем, че ние като кадри отговорни да предоставяме туристически услуги, влияем на цялостния имидж на страната. Независимо дали са сервитьори, бармани, готвачи или мениджъри. Аз смятам, че България предлага един доста качествен туристически продукт, но туристическата политика и към настоящия момент геополитиката са в такава ситуация, че страдат туристопотоците в страната.
В Испания например, паелята е ястие-символ на страната, но в различните й краища тя се приготвя по коренно различен начин. Затова е добре и у нас всеки регион на изпъква със своята кулинарна индивидуалност. Разговаряла съм с колеги в Созопол, там имат уникални ястия, които се отличават от тези във Варна. независимо, че е малко над 200 км. по дължина нашето Черноморие предлага много уникални ястия и продукти, които трябва да промотираме.
За мен най-вкусната риба в света е черноморският калкан. И калканът и трицоната са морски дарове, които имаме и можем да представяме в изключителни гурме рецепти с местен вкус, категорична е Александрова.
Изключително съм щастлива да насоча и усилията си към повишаване на кулинарната култура на студентите. В Колежа по туризъм-Варна учебните планове по кулинарните дисциплини са актуализирани, изучаваме доста съвременни техники за приготвяне на ястия, национални кухни. Всяка седмица със студентите имаме мастър класове и у много от тях вече има пламък за развитие в тази посока, както у нас, така и в чужбина. Това ме прави много щастлива и се моля повечето от тях да ме надминат дори.
Като цяло мисията ми е свързана с Колежа по туризъм - в момента разработвам проект за своя кухня, която да стане гастрономически хъб на града, в която да имат достъп и външни гости. По този начин ще можем да мотивираме студентите да демонстрират и да повишават кулинарните си умения. Стремежът ми е по-скоро към развитие на нашите кадри, отколкото към лични цели като кулинарен предприемач, сподели още победителката в Мастър шеф.
Подготвям книга с регионални рецепти
До края на лятото планирам да е готова черновата за книгата ми, която ще представя регионални рецепти, вкл. повлияни от глобализацията, промяната на вкусовете на местното население, защото в последните 100 г. ние доста сме еволюирали кулинарно и традиционни рецепти през нов прочит, сподели още Марианна Александрова.

Целият живот и кариера на Силви Вартан са движени от любов. Двигателят ѝ никога не е бил реваншизмът или амбицията, а любовта. Не е желанието да доминира или да бъде център на внимание, както често се случва при талантливи хора. Силви Вартан е дълбоко вярващ, смирен и тих човек. Любовта винаги е била нейният пътеводител. Това казва режисьорът на..
Години наред страната ни води погрешна икономическа политика. Ние взимаме заеми не за да стимулираме икономиката, инвестициите или инфраструктурата, а за да плащаме пенсии и заплати. Това мнение изрази в предаването на Радио Варна "Позиция" Кънчо Стойчев, социолог и заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния..
Незаконното застрояване на изчезващи от кадастралната карта речни корита е резултат от пълната безотговорност на институциите. Докато те си прехвърлят топката, опасността от наводнения и човешки жертви нараства. Това каза екологът Тома Белев от Сдружение "Зелени закони" в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Според него областните управители,..
Стефани Анастасова от няколко години пътешества около света съвсем самостоятелно. Тя споделя своите преживявания в канала си в YouTube "Около света със Стефи" , което ѝ създава множество последователи, а наскоро гостува във Варна, за да представи новата си книга, в коятo събира впечатления след 7-месечно самостоятелно пътешествие из Южна Америка...
Фестивалът "Възможното образование", посветен на хуманистичния подход в образованието, се завръща тази есен във Варна. Тридневното събитие започва в петък 31.10 и продължава до неделя 02.11. в Арт салона на Радио Варна. В програмата има прожекции на три документални филма, които разказват за успешни творчески и човеколючиви практики в българското..
Йонка Господинова е педагог и културолог, преподава в българското училище в Париж, преди това дългогодишен учител в България. Това лято тя представи и у нас своята образователна програма „Слънчеви руни“ за българските деца и за децата, посещаващи български училища в чужбина, която се радва на топъл прием от колегите й в различни държави. Част от..
Южна Корея е свят, коренно различен от нашия - организиран, дисциплиниран, толерантен и в същото време динамичен и целеустремен. Посещението в Корея беше поразяващо. С тези начални думи описа ярките си впечатления от пътуването си до Южна Корея журналистът Виолета Тончева в предаването на Радио Варна Post Factum. Тя участва в делегацията на..